Belföld

Átalakul a világ alumíniumpiaca

A francia Péchiney kohászati vállalat elfogadta a kanadai Alcan alumíniumkohó 4 milliárd eurós felvásárlási ajánlatát, miután más ajánlattevő nem jelentkezett.

Az Alcan megemelt, készpénzes és részvénycserés ajánlata 48,50 eurót ér Péchiney-részvényenként, ha a Péchiney-részvényesek legalább 95 százaléka elfogadja – ennél kisebb elfogadás esetére 47,50 eurót kínál az Alcan -, a július 7-i első ajánlat 41 eurója helyett. A végső ajánlatból részvényenként 24,60 euró lesz a készpénz, a többit Alcan-részvényekkel törlesztik.

Az ügylet révén a világ második alumíniumtársasága jön létre, az amerikai Alcoa mögött. Három évvel ezelőtt az Alcan, a Péchiney és a svéjci Algroup már tervezett egyesülést, de az megbukott az EU versenyhatóságának ellenállásán. Utána az Alcan megvette az Algroupot. Most nem várható versenyhatósági tilalom, mert az Alcan előre bejelentette, hogy siker esetén eladja a német AluNorfot, amely a világ egyik legnagyobb alumínium-hengerműve. Három évvel ezelőtt éppen azon hiúsult meg az ügylet, hogy az Alcan nem akart megválni az AluNorftól.

A Péchiney pénteken, 0,8 százalékos emelkedéssel 46,65 eurón végzett a párizsi értéktőzsdén, az Alcan 7,5 százalékkal 37,62 dollárra drágult a New York-i értéktőzsdén.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik