Belföld

OECD: átlagosan 0,5 százalékkal nőtt a GDP

A harminctagú nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) átlagában 0,5 százalékkal nőtt a GDP a második negyedévben, az első negyedévi 0,3 százalékos többlet után - közölték hétfőn az OECD párizsi székhelyén előzetes becslésként.

AZ OECD az amerikai gazdaság növekedését 0,8 százalékra tette, az első negyedévi 0,4 százalék után. A tizenkét tagú euróövezet gazdasága a második negyedévben visszaesett, mégpedig 0,1 százalékkal, az első negyedévi stagnálás után, az OECD szerint.

Ez a becslés megegyezik az EU statisztikai hivatalának múlt héten közölt számításával, amely szerint is az euróövezeti GDP átlagosan 0,1 százalékkal csökkent a második negyedben, az első negyedévi stagnálás után. A második negyedévre az EU statisztikai hivatala 0,2 százalékos növekedést becsült a tavalyi második negyedhez képest és 0,8 százalékos bővülést az első negyedévre a tavalyi első negyedhez képest.

A japán gazdaság 1,0 százalékkal bővült az OECD szerint a második negyedben, az első negyedévi 0,6 százalékos növekedés után. Az OECD tagországai közül Japánban nőtt a leggyorsabb a gazdaság a tavalyi második negyedhez képest, a Párizsban kiadott becslés szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik