Belföld

Neonáci merénylettől tartanak a sörfesztiválon

Megszigorítják a biztonsági intézkedéseket a hagyományos müncheni sörfesztivál, a szeptember 21-én kezdődő Oktoberfest idejére - írja a Népszabadság.

Az intézkedésre azután kerül sor, hogy egyre több részlet lát napvilágot a hét közepén letartóztatott neonácik terveiről. (Az 1980-as Oktoberfest idején egy neonáci merénylet 13 ember életét követelte.) A lefoglalt 14 kilogramm robbanóanyagból a nyomozók arra következtettek, hogy a szélsőjobboldali fiatalok több merényletet is terveztek, bár valószínűleg nem a sörfesztivál alatt.

Az egyiket minden bizonnyal a zsidó emlék- és kultúrközpont tervezett helyszínén, a müncheni Jakobsplatzon követték volna el. Nincs kizárva, hogy az akciót a november 9-i ünnepélyes alapkőletételre időzítették volna. Charlotte Knobloch, a müncheni izraelita hitközség elnöke szerint a neonácik nem épületekben, hanem egyértelműen emberéletekben akartak kárt tenni. Állítólag a neonáci csoporton belül is vita volt a „radikálisok” és a „mérsékeltek” között az akcióról.

A Dél Bajtársi Kör nevű neonáci mozgalom hat tagját Münchenben, két további személyt pedig Frankfurtban vettek őrizetbe.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik