Belföld

Nem akart háborút a brit külügyminiszter?

A brit külügyminiszter az utolsó pillanatban arra próbálta rábírni Tony Blair kormányfőt, hogy fújják le a brit hadsereg részvételét az iraki háborúban , mert az ENSZ-határozat nélküli fegyveres beavatkozás káros következményeitől tartott, Blair azonban már tavaly tavasszal eldöntötte, hogy hadba vonul Irak ellen - derül ki egy új könyvből, amelynek sorozatközlését a The Mail on Sunday kezdte meg.

A vasárnapi brit tömeglap John Kampfner politikai közíró Blair’s Wars (Blair háborúi) című könyvéből idézve azt írta: Jack Straw külügyminiszter “valósággal könyörgött” Tony Blairnek, akinek egy belső bizalmas átiratban azt javasolta: Nagy-Britannia ajánljon fel “politikai és erkölcsi támogatást” az Egyesült Államoknak, de közvetlen katonai támogatást ne.

Straw a lap által ismertetett mű szerint a háború előestéjén, az Azori-szigeteken tartott amerikai-brit-spanyol csúcs után azt kérte, hogy Blair közölje az amerikaiakkal: a brit haderő kész részt venni a háború utáni zűrzavar eltakarításában és a békefenntartásban, de nem kerülne harcérintkezésbe az irakiakkal.

Blair, akit “sokkolt” külügyminiszterének indítványa, “kapásból elvetette” azt, mondván: nincs visszaút. A miniszterelnök ráparancsolt Straw-ra, hogy ne is beszéljen az ügyről, és gyakorlatilag hűségesküre kényszerítette külügyminiszterét – áll a könyvben. A szerző azt is állítja, hogy Tony Blair titokban már tavaly áprilisban, csaknem egy teljes évvel a tényleges fegyveres beavatkozás kezdete előtt titokban döntésre jutott a hadba vonulásról Irak ellen, de ezt még saját belső kabinetjével sem közölte.

George Bush amerikai elnök viszont a könyv szerint a Downing Street-i miniszterelnöki hivatallal nem közölte előre a támadás napján, hogy kiadta a parancsot a fegyveres akcióra. Ez az információ egyébként nem teljesen újdonság, ugyanis már a háború első reggelén, március 20-án nyílt titok volt Londonban, hogy a Downing Streetet meglepetésként érte az aznap hajnali hirtelen amerikai támadás. Ezt azután hajtották végre, hogy a Fehér Ház hírszerzési értesülést kapott Szaddám Huszein akkori iraki elnök valószínű hollétéről.

A miniszterelnöki szóvivő aznapi tájékoztatása szerint Tony Blairrel azt közölték, hogy előre hozták a támadást “korlátozott számú parancsnoki állás ellen” – vagyis London gyakorlatilag nem várta a csütörtök hajnali akciót.

Szintén nem először kerül elő az az állítás, hogy Blair már tavaly eldöntötte a háborút Irak ellen. A miniszterelnököt egyik volt kabinetminisztere, Clare Short egykori nemzetközi fejlesztési miniszter is többször nyilvánosan megvádolta ezzel, miután a háború elleni tiltakozásul megvált kabinetbeli tisztségétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik