Belföld

Már 20 euróért lehet Concorde-ot venni

A Concorde szerelmesei már 20 euróért megvásárolhatják a híres szuperszonikus gép egy darabját a jövő hónapban, Párizsban megrendezendő árverésen.

Az Air France ugyanis a Christie’s árverési ház segítségével eladja az egyik, 27 évet szolgálatban töltött, darabjaira bontott gépet. A bevételt jótékonysági célokra használják fel.

A tehetősebb műgyűjtők licitálhatnak a hangsebességnél kétszer gyorsabban repülő típus hajtóművére. A Rolls Royce és Snecma gyártotta motor kikiáltási árát egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Az orr csak egyben vihető

“Vélhetően nagy keletje lesz a Concorde egyedi orrának” – nyilatkozta a Christie’s szóvivője, Capucine Milliot a BBC-nek. A 3,5 méter hosszú kúp kikiáltási árát 10 ezer és15 ezer euró között határozzák majd meg. A kisebb pénzűek a szárny apróbb darabjaira licitálhatnak, ezek vélhetően 1500-2000 euró között kelnek majd el.

Összesen 200 tárgyat kínálnak eladásra, ezek között vannak fényképek és a gép méretarányos modelljei vagy például megvehető a Concorde sebességmérője. Kikötött legalacsonyabb árat a szervezők nem határoznak meg, így egyes tárgyakat elméletileg egy eurórt is elvihetnek majd a vevők, de a legkisebb ár várhatóan legalább 20 euró lesz.

A pénz a gyerekeké

A szervezők óriási érdeklődésre számítanak annak alapján, hogy az eBay árverési honlapon igencsak kapósak lettek a Concorde-dal kapcsolatos tárgyak azt követően, hogy az Air France és a British Airways bejelentette: a gépeket visszavonultatják.

Az árverés bevételeit jótékony célokra használják fel, a gyermekeket támogató Air France Alapítványon keresztül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik