Belföld

Dánia óvja munkaerőpiacát

Csak a szakszervezetek és munkaadók között létrejött egyezménynek megfelelő munkafeltételek mellett bocsátanak ki munkavállalási és tartózkodási engedélyeket idegen állampolgároknak Dániában. Az intézkedéssel az olcsó munkaerőnek a 2004-es uniós bővítés utáni beáramlását szeretnék megelőzni.

Claus Hjort Frederiksen dán munkaügyi miniszter elfogadta a szakszervezetek és a szociáldemokraták érveit, amelyek azt igyekeztek alátámasztani, hogy szükség van a munkaerő-piac megvédésére az olcsó kelet-európai munkaerő beáramlásának negatív következményeitől.

Ne verjék le az árat

A dán szakszervezetek és munkaadók attól tartanak, hogy a jelentősebb ipari ágazatokban elfogadott munkaügyi feltételeket (munkaidő, bér stb.) aláássa a 2004-es bővítés után tömegesen érkező olcsó munkaerő.

Ily módon Dániában a munkavállalási és tartózkodási engedélyek kibocsátásáért folyamodó idegen állampolgárnak kérvényéhez egy olyan nyilatkozatot is csatolnia kell, amelyből kitűnik, hogy a neki felkínált állás mindenben megfelel a munkaadó és a szakszervezet közös megegyezése alapján elfogadott feltételeknek. A munkavégzés időtartamának lejártakor a nem dán állampolgárságú munkavállalónak el kell hagynia az országot.

Munkaközvetítés is csak engedéllyel

A helyi munkaerő-piaci hatóságot azonnal tájékoztatják az idegen munkaerő alkalmazására kibocsátott engedélyekről, s engedélyeket eleve csak azoknak a cégeknek áll módjukban beszerezni, amelyek szerepelnek a dán adó- és vámhivatal nyilvántartásában, tájékoztat az EUObserver.

A dán liberális kormány folyamatosan törekszik a társadalmi jóléti rendszer átalakításán, hogy ezzel megelőzze a bővítés utáni esetleges visszaéléseket. A most bejelentett intézkedés e folyamatba illeszkedik.


 

Ajánlott videó