Belföld

Csődbe megy Dolly klónozócége

Új tulajdonosokat keres a piacon az a skóciai biotechnológiai cég,amely hét évvel ezelőtt a világon először hozott létre életképes emlősállatot sejtklónozással.

A PPL Therapeutics 1996-ban vált világszerte ismertté, amikor bejelentette, hogy a Roslin kutatóintézet által kidolgozott tudományos módszerrel egy bárány testi sejtjéből sikeresen klónozott egy másikat. A klónbárány Dolly néven lett szintén világhírű.

A PPL Therapeutics később, szintén úttörőként a klóntechnológiában, olyan klónsertéseket is életre hívott, amelyeknek szervei – a cég állítása szerint – emberi beültetésre alkalmasak. A cégnél csírasejtekkel is kísérleteznek, amelyekből, tudományos meggyőződés szerint, beültetésre alkalmas szervek növeszthetők.

Most azonban a cég kifogyott a pénzből, miután a befektetők elutasították átalakítási tervének támogatását. A vállalat olyan kísérleti vegyületre építette e tervet, amely sebészeti beavatkozáskor a belső vérzések gyors elállítására alkalmas.

Az újfajta sebészeti ragasztó maradt a PPL Therapeutics egyetlen fejlesztési programja, miután egy másik nagyszabású tervét – tüdőgyógyszer előállítását genetikailag módosított juhtejből, amelyben a német Bayer gyógyszergyár volt a partner – a nyáron ejtették.

A PPL hétfői nyilatkozata szerint a befektetők többsége támogatta ugyan a Fibrin I. nevű sebészeti vérzésszigetelő vegyület fejlesztési programját, mégsem jött össze kellő mennyiségű tőke a munka folytatásához. A cég ezért úgy döntött, hogy megpróbálja eladni saját magát a piacon.

A PPL az idei első naptári félévben 13 millió font nettó veszteséget produkált, készpénztartaléka ugyanekkor már nem érte el s 12 millió fontot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik