Belföld

Augusztusban zuhant a fogyasztói bizalmi index

Augusztusban mínusz 14,1 pontról mínusz 15,4 pontra csökkent a GKI konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke.

A GKI Gazdaságkutató Rt-nek az EU-támogatásával havonta végzett felmérés szerint a fogyasztói várakozások a megelőző havi mínusz 25,1 pontról mínusz 32,7 pontra zuhantak, az üzletiek viszont kissé, mínusz 10,2 pontról mínusz 9,3 pontra javultak.

Az üzleti szférán belül az ipari cégek várakozása gyakorlatilag nem változott. Javult a rendelésállomány, romlott viszont a foglalkoztatási lehetőségek megítélése.

A felmérés szerint különösen a textil- és bőriparban nagy a pesszimizmus. Az építőiparban viszont a rendelésállományról alkotott vélemény nem változott, miközben a létszám bővítését tervezők enyhe többségben vannak. A kereskedelemben a válaszadók valamelyest javuló üzletmenetről és aktívabb megrendelési politikáról számoltak be.

A fogyasztói várakozások a választási éveket jellemző tavalyi megugrás után a három évvel ezelőtti szintre estek vissza. A mutató értéke az év eleji zuhanást követően május óta folyamatosan tovább mérséklődik.

A válaszadók saját pénzügyi helyzetüket a júliusinál lényegesen kedvezőtlenebbnek látták, a következő 12 hónapban pedig ennél is nagyobb romlást vártak. Az ország gazdasági helyzetének megítélése ezzel párhuzamosan ugyancsak sokkal pesszimistább lett. A megkérdezettek augusztusban az előző havinál sokkal magasabb ütemű áremelkedést érzékeltek, a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik pedig ennél is nagyobb mértékben erősödtek.

Emellett a munkanélküliség emelkedésére számítottak. A lakosság vásárlási kedve az előző hónapokhoz hasonló volt, de a következő 12 hónapban jelentős csökkenést vártak. Ezzel párhuzamosan lényegesen tovább mérséklődött azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik