Belföld

Magyar Nemzet: Szászt nem váltaná le az SZDSZ

A Magyar Nemzet értesülései szerint az SZDSZ ügyvivői testületének legutóbbi ülésén - bár nem szerepeltek a meghívón - részt vett László Csaba pénzügyminiszter és Draskovics Tibor, a kormányfő kabinetfőnöke. A lap értesülései szerint a két kormányzati vezető felvetette Szász Károlynak, a PSZÁF elnökének leváltását. A szabaddemokraták azonban a Magyar Nemzet beszámolója alapján nem tartják időszerűnek Szász menesztését. Az SZDSZ ugyankkor továbbra is alkalmatlannak tartja a PSZÁF vezetőjét, méghozzá politikai színezetű nyilatkozatai miatt.

Ugyancsak a PSZÁF-hez kapcsolódó hír, hogy a Népszava értesülései szerint két évvel a brókerbotrány kirobbanása előtt már jelentést kapott a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete arról, hogy a K&H Equitiesnél hibás számlakivonatok szerepelnek egyes ügyfeleknél.

A pénzügyi felügyelet megbízásából ugyanis a PriceWaterhouseCoopers (PwC) 2001-ben átfogó vizsgálatot készített a K&H-nál. Ebben a PSZÁF számára jelezték – a jegyzőkönyvben külön is kiemelve -, hogy a K&H Equities-nél a VIP ügyfelek nem kapnak számlakivonatot, emiatt az ügyfeleknek nincs megfelelő ismeretük befektetéseik állásáról. Ez a szabálytalanság a felügyeleti határozatba nem került bele. A Népszava úgy tudja, hogy egy évvel később, 2002-ben a PSZÁF átfogó vizsgálatot végzett a K&H csoportnál, ám a vizsgálatból – a lap szerint feltehetően a felügyelet döntése alapján – a csoport egyetlen cége maradt ki: a K&H Equities.

A felügyelet ráadásul már tavaly megbírságolta a brókercéget, amiért sorozatos szabályszegést állapítottak meg a működésükben. Ezzel szemben Kulcsár Attila és társai egészen a botrány kirobbanásáig folytathatták törvénybe ütköző tevékenységüket – írta a lap.

Az origo.hu mindehhez hozzáteszi: Gál J. Zoltán kormányszóvivő megerősítette, hogy a miniszterelnök be fogja perelni Szász Károlyt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnökét a Népszabadságnak tett nyilatkozata miatt. Gál J. hozzátette: Szász köteles hozzájárulni és nem hátráltatni a pénzügyminiszter által indított vizsgálatot, amelynek célja, hogy kiderüljön: megtett-e mindent a PSZÁF a K&H bankcsoportnál bűncselekmény gyanújára okot adó ügyletek megelőzése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik