Belföld

USA: pánikban a tőzsde

Az amerikai gazdaság fellendülésével kapcsolatos újabb kétségek lángoltak fel, miután a vártnál lényegesen gyengébb kiskereskedelmi adatok láttak napvilágot az USA-ban.

Az adat közzétételét követően perceken belül az euró kétharmad centtel 1,1240 dollárra emelkedett, ami napon belül 0,22 százalék emelkedést jelent, s a tengerentúli záróadathoz képest egy kerek centtel jelent többet.

Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom mindössze 0,6 százalékkal emelkedett, a Reuters elemzői konszenzusa 1,4 százalékra számított.

A várakozások szerint eséssel indítanak a Wall Street részvényindexei szerdán a vártnál sokkal gyengébb augusztusi kiskereskedelmi adatok nyomán.

A vállalati fronton az Oracle közölt kedvezőtlen híreket: 28 százalékos profitnövekedésének hátterében egyszeri tételek álltak, árbevétele pedig elmaradt a várakozásoktól. A szoftvermulti licensz-eladásai hét százalékkal estek vissza, ami igencsak meglepte az iparági elemzőket. Az Oracle jobbára vállalati kuncsaftokat szolgál ki adatbázis kezelő rendszereivel, így elemzők szerint jó indikátora lehet az amerikai válllalati szektor aktivitásának.

Az S&P 500-as indexe decemberi határidőre 4,10 ponttal 1 011,10 pontra, a Nasdaq-100 szintén decemberre 13 ponttal 1 342,50 pontra süllyedt a nyitás előtti fél órában. A pénteki hangulatot befolyásolhatja a Michigani Egyetem később közzéteendő fogyasztói bizalmi indexe. A Microsoft közölte, hogy az előző pénzügyi évre szóló nyolc cent után a 2004-es pénzügyi évben 16 cent osztalékot fizet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik