Belföld

Neue Zürcher Zeitung: a keleti blokkban tömegével vannak botrányok

Kavarodás a brókerbotrány körül Magyarországon címmel közölt pénteken cikket a Neue Zürcher Zeitung című svájci napilap.

A Fortyognak a régi politikai indulatok alcímet viselő cikk szerzője egyebek között megállapította: erős politikai hatású botrány izgatja ma a kedélyeket Magyarországon, s a felszínen úgy látszik, hogy egy közismert pénzintézet – nagy valószínűséggel – piszkos ügyleteiről van szó. Az ellenzéki Fidesz azonban olyan kampányt szimatol, amely a kormányzási ciklusában kinevezett magas rangú állami alkalmazottak ellen irányul.

A svájci lap részletesen ismertette a brókerbotrányt, az ügy kapcsán legutóbb őrizetbe vettek és az érintett cégek névsorát, és azoknak a pénzátutalásoknak a részleteit is, amelyeket az AP amerikai hírügynökség közölt a magyar hatóságokra hivatkozva.

A Neue Zürcher Zeitung szerint az egykori keleti tömbben egymást érik az ilyen jellegű történetek, amelyek nyilvánosságra kerülése és feldolgozása rendszerint jelentékeny politikai hullámveréshez vezet, ahogyan ebben az esetben is. A Fidesz – amely mára ismét nagy népszerűségre tett szert – az üggyel való visszaéléssel vádolja a kormányt, mondván, hogy ezáltal az Orbán Viktor miniszterelnöksége idején kinevezett csúcshivatalnokok eltávolítását akarja elérni – állapította meg a lap, megemlítve Polt Péter legfőbb ügyésznek és Szász Károlynak, a PSZÁF elnökének a nevét.

A lap emlékeztetett arra: a pénzügyminisztérium vizsgálatot indít annak megállapítására, hogy a PSZÁF teljesítette-e törvényben előírt kötelességét, Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök pedig nyilvánosan is felelőssé tette Szász Károlyt azért, hogy a PSZÁF csak későn fedezte fel a brókerbotrányt.

A Neue Zürcher Zeitung szerint Szász Károly nemcsak vitatott, hanem valóban megszorongatott személyiség, akit ez év júniusában ismeretlenek összevertek az utcán egy nappal azelőtt, hogy a Pannonplast két alkalmazottjára pénzbüntetést rótt ki a szabályok megsértése miatt. E vizsgálatnak a következményeként jutott el a PSZÁF a K and H Equities brókercéghez. A lap mélynek nevezte a Szász és a kormány közötti ellenségeskedést, emlékeztetve arra, hogy a PSZÁF elnöke rágalmazásért 70 millió forint kártérítésre beperelte Keller László államtitkárt, és a Népszabadságnak nyilatkozva azt állította: Medgyessy is belekeveredhetett a K and H botrányba.

A Neue Zürcher Zeitung úgy látja, az ügy rávilágít arra, hogy Magyarországon az igazságügyi és a közigazgatási apparátus a végrehajtói csúcs kedélyéből még nem annyira független, mint ahogyan azt Nyugaton – az európai intézményeknél és a Nemzetközi Valutaalapnál – szeretnék látni. Budapesten néhány pénzügyi szakértő már attól tart, hogy az ügy jelentős hatást gyakorolhat a piacra. Másrészt hangsúlyozni kell, hogy Medgyessy régi kommunista holdudvarának – amelynek szava van Magyarországon – mindenképpen egy mindenre figyelő, agilis és erős politikai ellenféllel van dolga a Fidesz esetében, amelyet messze nem olyan könnyű a szélre szorítani, mint a gyengécske ellenzéki csoportokat Oroszországban, Ukrajnában vagy Fehéroroszországban – emelte ki a svájci lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik