Belföld

Magyarok – a munka hősei?

Míg az angolok és a franciák mindenféle kitalált ürüggyel „nyakra-főre" hiányoznak munkahelyükről, a magyarok negyede még betegen is végigdolgozza a napot – derül ki egy felmérésből.

A Jobpilot internetes álláshirdető cég nyolc európai országban található álláskereső oldalán tette fel a kérdést: “Általában indokoltan hiányzik munkahelyéről?” A felmérés résztvevői négy lehetséges válasz közül választhattak. Az adatokat elemezve a franciák és az angolok vallották magukat a leglógósabbnak, ugyanis 10 százalékuk a “Majdnem minden hiányzásom lógás” mondatot jelölte meg. A magyar kitöltőknek csupán négy százaléka kerüli a munkát betegséget füllentve. Összesen több mint tizenháromezer válasz érkezett.


Magyarok – a munka hősei? 1


Betegen a munka oltárán

Cseh szomszédaink ésszerűek, ha a munkahelyi hiányzásokról van szó: 69 százalékuk csak betegség esetén marad otthon, indokoltan vonja ki magát a munka alól. A németeket, lengyeleket és olaszokat még a betegség sem tartja vissza, ha a főnök szólítja őket. E három országban a munkavállalók majdnem fele azt vallotta magáról, hogy még lázasan, megfázva is munkába megy.

Az angolok és a franciák mellett, akik szerint a pihenés érdekében még apró hazugságok sem jelenthetnek akadályt, a magyaroknak csak négy százaléka ismerte be, hogy szeret lógni munkahelyéről. Minden negyedik magyar azonban még betegen is bemegy a munkahelyére.

Tettestárs orvosok

A “legjobb” orvosaik az osztrákoknak vannak, akik a tényleges betegségnél hosszabb időre írják ki a pácienseket. A cseh doktoroknál viszont már nehezebb ugyanezt elérni, a válaszadók csupán egy százaléka jelölte meg ezt a lehetőséget.


Magyarok – a munka hősei? 2


Ugyancsak a cseh munkavállalók becsületességére enged következtetni, hogy a nyolc ország közül a legnagyobb arányban vallották (69 százalék): minden hiányzásuk betegségre vezethető vissza. Nem sokkal vagyunk azonban mi sem mögöttük, a magyar válaszadók 67 százaléka is csak akkor marad otthon, ha valóban beteg.

Nem sztahanovisták, csak félnek

Munkájuk elvesztésétől leginkább a németek, a lengyelek és az olaszok félnek, közülük átlagosan 44 százalék jelölte be azt a választ, hogy még betegen is munkába indul. Valószínűleg a rossz gazdasági helyzet és a munkanélküliségtől való félelem késztet majdnem minden második németet, lengyelt és olaszt arra, hogy a szó mindkét értelmében lázasan dolgozzon. A magyar válaszadók 25 százaléka szintén így tesz.

Buda Szabolcs, a Jobpilot Magyarország Kft. ügyvezetője elgondolkodtatónak nevezte, hogy ilyen nagy a betegen is dolgozók aránya. “Felmérésünk megerősíti azt a vélekedést – mondja Buda –, hogy azokban az országokban indulnak sokan betegen munkába, ahol magas a munkanélküliség és a gazdaság is beteg.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik