Belföld

Lesz adójóváírás kedvezményes lakáshitel után – de nem mindenkinek

A kormány nem tervezi a támogatott lakáshitel felső határának csökkentését, a 15 millió forintos határ a ciklus végéig megmarad. Az adójóváírás is magmarad, de kevesebb lesz , és a magasabb jövedelműeknek a jövőben nem jár.

A Magyarország.hu kormányzati portálnak nyilatkozva Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott úgy vélte, a jelenleg működő támogatási rendszer jó, hiszen 2003 júniusáig közel 200 ezer család, több mint 900 milliárd összegű hitelt vett fel és ezzel lakásépítéssel, vásárlással vagy lakáskorszerűsítéssel komfortosabbá tette a családja életét.

Jövő héten döntenek az adójóváírásról

Az adójóváírás megmarad a hitelfelvétel első négy-öt évében, mértékékéről a kormány a jövő héten dönt majd. Várhatóan a jelenleginél alacsonyabb lesz, és igénybe vehetik mindazok, akik az átlagos hitelfelvétel kétszeresénél nem magasabb összegű hitelt vettek igénybe, illetve jövedelmük nem magasabb, mint az átlagjövedelem háromszorosa. Csabai Lászlóné elmondta, az átlagos hitelfelvétel négy-öt millió forint körül van, és az átlagjövedelem ma bruttó 130 ezer forint. Cáfolta a lapokban napokban megjelent híreket is: a kamattámogatás sávos megállapítása soha egyetlen fórumon sem került szóba.

Magasabb jövedelműek is kaphatnak támogatást

A támogatási rendszerből nem zárják ki a magasabb jövedelemmel rendelkezőket, csak a kiskapukat zárják be. Egyszerre csak egy támogatott hitelt lehet felvenni, és a hitel maximális összegét 15 millióban határozták meg. Az adóvisszatérítésnél törekednek arra, hogy az alacsonyabb összegű hitelfelvevőknek, az átlagjövedelemmel rendelkezőknek a lehető legnagyobb mértékben megmaradhasson az adóvisszatérítés összege. A támogatási rendszer – akár a kamattámogatás, akár az adókedvezmény tekintetében – nemcsak az alsó jövedelmi harmadra vonatkozik, a lakosság széles köre élhet vele.

Nem terjesztik ki a köztisztviselői támogatásokat

A kormány nem tervezi a közeljövőben a köztisztviselőkre érvényes garanciával felvehető hitel lehetőségét más lakossági rétegre kiterjeszteni, mivel ennek nincsenek meg a pénzügyi feltételei.

Fél szocpol használt lakásra

Új lakásépítéshez alanyi jogon jár a szocpol, ennek mértéke 2002 december elsejétől jelentősen nőtt, és 2004 január 1-jétől további emelését tervezzik, 2004 évközben pedig szeretnék bevezetni a használt lakásra a fél szocpolt, de ehhez még további előkészítő munka szükséges – jelentette ki a kormánymegbízott. Az állami támogatású hitel maximális összege 15 millió forint, és ez hosszú távon ennyi is marad, a kamattámogatásnál a bankok nem vizsgálják, hogy egyedülálló, élettársi kapcsolatban vagy családban élő, ha egyéb feltételeknek megfelel, bárki megkaphatja a maximális támogatást a hitel kamatához.

Hitel lakáskorszerűsítésre is

Csabai Lászlóné úgy vélte, fontos a meglévő lakásállomány felújítása, korszerűsítése fontos az egyén és az állam számára is, ezért a jelzálog alapú államilag támogatott kamatú hitel a lakás korszerűsítésére felvehető. Panellakáshoz önkormányzati és állami támogatás is igényelhető. Családi házaknál energiamegtakarítással összefüggő lakásfelújításokhoz évente a GKM pályázati rendszerében hárommilliárd forint áll rendelkezésre. A májusi kormányhatározat az államilag támogatott hitel felhasználási körét bővítette tetőfelújítás, tetőszigetelési munkálatokkal is. Lakásbővítésnél, amennyiben a lakás alapterülete legalább egy szobával bővül, akkor a fél szocpol igénybe vehető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik