Belföld

Az IMF figyelmezteti a feltörekvő piaci országokat a kormányadósságok miatt

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénteken figyelmeztetett: a feltörekvő piaci országok növekvő kormányadósságai aggodalomra adnak okot. Az IMF pénteken közölt tanulmánya szerint elsősorban a hazai valutákban jegyzett adósság nő az alacsony kamatok miatt.

Az IMF felmérése szerint a kormányadósság a leginkább Latin-Amerikában és Ázsiában nő, az EU-csatlakozásra váró európai országokban viszont éppenséggel javult az adósság-GDP-arány az utóbbi időben.

A feltörekvő piacú országokban a kormányadósság jelenleg átlagosan a GDP 70 százalékát éri el. A fejlett ipari országokban ez az arány 65 százalékos, miután 1995-ben még 75 százalékos volt. Az IMF számítása szerint a felzárkózó gazdaságokban az elviselhető adósság-GDP-arány csak 25 százalékos – mivel ezeknek az országoknak a jövedelemtermelő képessége nem nagy -, ellentétben a fejlett ipari országokkal, ahol a fenntartható adósság-GDP-arány 75 százalékos.

Az IMF szerint van mód az adósság csökkentésére: erős gazdasági növekedés és költségvetési reform átütemezés nélkül is csökkentheti a kormányadósságot. A nemzetközi pénzintézet kiemelte Chile, Magyarország és Bulgária sikereit e téren.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik