Belföld

Három teherautónyi szilvás gombóc készül Szarvason

Három teherautónyi szilvás gombócot főznek Szarvason, az immár hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Szilvanapokon szombaton - közölte a város polgármestere az MTI-vel.

Babák Mihály elmondta, hogy a szilvatermesztés a török dúlást követő időkre nyúlik vissza, akkor érkeztek a térségbe az első szlovák telepesek. “Akkoriban szinte minden család ültetett szilvafát, sőt egy időben az volt az általános vélekedés a városban, hogy amelyik családnak nincs szilvafája, ott a családfő nem is igazi férfi” – mondta a polgármester.

A lekvárfőzés hagyományait felelevenítve szombaton 4-5 rézüstben készítik majd az idei termésből a szilvalekvárt az asszonyok. “Az igazi szilvalekvárt azért kell rézüstben kifőzni, mert az edény faláról némi réz kerül a lekvárba, ami megakadályozza, hogy később megpenészedjen” – mondta Babák Mihály.

A szilvából nemcsak lekvárt főztek a helyi szlovákok, hanem pálinkát is, és mivel az idén gazdag termést szedtek a környék szilvatermesztői, a polgármester arra számít, hogy a vasárnapi pálinkafőző-versenyre kiváló italokat neveznek majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik