Belföld

A háborúban sérült iraki kisfiút gyógykezelnek Magyarországon

Az iraki háborúban, rakétatámadásban megsérült 14 éves fiút hozott magával magyarországi gyógykezelésre a Magyar Baptista Szeretetszolgálat munkatársa; a gyermeket és kísérőjét szállító katonai repülőgép csütörtök délután landolt Taszáron.

“Szerettünk volna több, a háborúban megsérült gyermeket is elhozni rehabilitációra, ám egyedül Alinak voltak meg a utazáshoz szükséges iratai” – mondta a szeretetszolgálat most hazatért, három hétig Irakban tartózkodott képviselője.

El-Charbaji Erzsébet beszámolója szerint az ENSZ bagdadi központjában csaknem 300 gyermeket tartanak nyilván, aki mind arra várnak, hogy a különböző országok segélyszervezetei külföldre vigyék őket, hazájukban ugyanis az orvosok már nem tudnak többet tenni értük.

“Alival együtt még húsz gyermek reménykedett abban, hogy Magyarországra jöhet, de mivel nem voltak meg az ehhez szükséges dokumentumok, és jelenleg nem működik az iraki közigazgatás, hogy ebben a segítségükre lettek volna, maradniuk kellett” – számolt be a kiválasztás körülményeiről a szeretetszolgálat képviselője.

Hozzátette: tudomása szerint Ali a második iraki gyermek, aki a háborúban megsérült, s gyógykezelésre külföldre vitték. Egy másik fiút Angliába szállítottak rehabilitációra. A kisfiúnak mindkét keze és a lába is megsérült. Bal kezén egyetlen ujj maradt épen, az ugyancsak súlyosan sérült jobb kezét csak korlátozottan tudja mozgatni.

Ali újságíróknak elmondta: Bagdad külvárosában éppen focizott a barátaival, amikor rakétatámadás érte őket. Ketten meghaltak, sokan megsérültek. A támadás előtti percekről elmondta: nem túl ügyes a focihoz, guggolt, a keze a térdén volt, nézte a többieket.

A fiú beszámolt arról, hogy az első kórházban nem vállalták a műtétet, aztán egy másikban kétszer is megműtötték a kezét. A szeretetszolgálat képviselője hozzátette: három nappal hazaindulása előtt találkozott Alival.

Szenczy Sándor, a Magyar Baptista Szeretetszolgálat vezetője, aki Taszáron fogadta a fiút, elmondta: abban reménykednek, hogy Budapesten, az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetben javítani tudnak a gyermek állapotán.

Hozzátette: azt egyelőre nem tudják, mennyi időt vesz igénybe a rehabilitáció, erről az orvosi vizsgálatot követően tudnak többet mondani. Akkor értesítik a szülőket, akik Bagdad külvárosában a fiú otthon maradt négy testvérével együtt várják a híreket. “A szeretetszolgálat vállalja a fiú itteni tartózkodásának és teljes ellátásának költségeit” – fűzte hozzá Szenczy Sándor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik