Belföld

Gyerekbiztosítás – nem különböznek az új ajánlatok

Csütörtökön adták be új pályázatukat a biztosítói konzorciumok. Az árak kissé lejjebb mentek, egyelőre döntetlen az állás. A Pénzügyminisztérium a jövő héten hirdeti ki a győztest.

Ugyanaz a két biztosítói csoport adta be ajánlatát a Pénzügyminisztérium megismételt pályázatára. Az érintett biztosítóktól származó információink szerint a múltkori, sikertelen pályázatra 250, illetve 290 forintos árajánlatok érkeztek: ennyibe kerülne fejenként és évente az államilag támogatott gyerekbiztosítás. A pénzügyi tárca drágállotta a magasabb ajánlatot, ez a benyújtó, Generali-vezette konzorcium részvevőit kalkulációjuk módosítására ösztönözte.

Ez történt eddig 

Emlékezetes, hogy az augusztusi megmérettetésen a Signal-Európa-Magyar Posta biztosítói csoport az utóbbi tag hároméves balesetbiztosítási tapasztalatának híján nem felelt meg a feltételeknek, a Generali Biztosító vezette nagyobb konzorcium árajánlata pedig túl magasnak ítéltetett. Az új feltételek révén elhárultak a technikai akadályok a kisebbik együttbiztosítói csoport részvétele elől, az azóta eltelt idő pedig jobb belátásra késztette a másik csoportot.  

A legfontosabb szempont az ár

Borókai Ferenc, a Generali-Providencia biztosító illetékese kérdésünkre elmondta: a tegnap benyújtott új ajánlat már csak 250 forintos éves díjat jelöl meg. A pénzügyi tárca módosított feltételeihez igazodva havonta, negyedévente vagy évente lehetne megfizetni.

A másik biztosítói csoport ugyanakkor nem változtatta meg múltkori ajánlatát – erősítette meg kérdésünkre Balázs Zsuzsa, a Signal Biztosító balesetbiztosítási vezetője. Vagyis szintén 250 forintos éves díjat kérnek a szolgáltatásért, ezen azonban hajlandóak még változtatni a későbbi tárgyalásokon.

Az ajánlatok elbírálásának szempontjai közül 80 százalékot nyom a latban az ár, egyelőre tehát döntetlen az állás. Húsz százalékot az egyéb körülmények (az adminisztráció gördülékenysége, a fiókhálózat mérete) értékelése ér, amiben viszont a Generali-Providencia, az Allianz Hungária, az ÁB-Aegon, az OTP-Garancia és az AXA által alkotott konzorcium érzi jobbnak magát. (Augusztus végén még 70-30 százalék volt a szempontok súlyozásának módja.)

Van rá keret

 

Az ajánlatokban megfogalmazott 250 forintos fejenkénti díjjal számolva a szeptembertől nyújtott támogatott gyerekbiztosítás idén mintegy 170 millió forintos terhet ró a költségvetésre. Ez belefér a Pénzügyminisztérium által erre szánt 250-300 millió forintos keretbe, amit ebben az évben a költségvetés tartalékalapjából kívánnak finanszírozni. A rákövetkező években a 600-700 millió forintos összeget beveszik a költségvetésbe.  

Még változhatnak a feltételek

A FigyelőNet kérdésére mindkét biztosítói csoport illetékese hangsúlyozta, hogy vállalta ajánlatában a visszamenőleges kártérítést. A kormányzati szándéknak megfelelően ugyanis már szeptember 1-jével indult volna az ingyenes tanulóbiztosítás, ám a szerződést az események ismeretében a mai napig sem sikerült megkötni. A biztosítók tehát hajlandóak azoknak a gyerekeknek is biztosítási összeget fizetni, akik a szeptember 1-je óta eltelt időszakban szenvedtek balesetet.

A szolgáltatás egyébként mintegy kétmillió 3-18 év közötti gyermekre terjedne ki. De kizárólag azokra, akik után családi pótlék is jár (tehát az óvódát is beleértve csak az oktatásban részt vevő fiatalok jogosultak rá).

Kötött pályán

A feltételek egyébként szigorúan kötöttek. Kormányrendelet rögzíti azt, hogy milyen káreseményre fizessen a biztosítás és mire ne, illetve, milyen feltételeknek kell megfelelni az igénybevételéhez. Ebből a szempontból tehát nem bontakozhat ki nagy verseny a biztosítók között. Ennek ismeretében valóban érthető, hogy miért így súlyozták az elbírálás szempontjait.

Ugyanakkor a hétfőn kezdődő további tárgyalásokon még akár ez is módosulhat. Mindenesetre a pénzügyi tárca és a két biztosító csoport képviselői, a közös érdeknek megfelelően egyaránt a mielőbbi szerződéskötésre törekednek.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik