Belföld

Cancún: a fejlődők javaslata sokkolta az Európai Uniót

A mexikói Cancunban zajló világkereskedelmi értekezleten pénteken meglepetést keltett, hogy a fejlődő országok egy meglehetősen vegyes csoportja önálló, radikális javaslatot terjesztett elő.

Az agrártámogatások teljes leépítését követeli a 22 ország, amely a világ legnépesebb országait (Kínát, Indiát, Brazíliát), de a vendéglátó, OECD-tag Mexikót és Thaiföldet, Dél-Afrikát, Kenyát, Egyiptomot is tömöríti. Az Európai Unió több tagország már csütörtökön világossá tette: sokkot keltett a fejlődők követelése és emiatt csak a hét végétől lehet a tárgyalások előrehaladására számítani.

A WTO tárgyalások során ezidáig csak az úgynevezett Cairns-i csoport, benne Kanada és Ausztrália sürgette az agárpiacok teljes, de távolról sem ilyen radikális felszabadítását. A “22-ek” követelésével a Cairns-i csoport elvesztette jelentőségét- mondják.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok, amelyek közös mezőgazdasági álláspontot dolgozott ki a cancuni értekezletre, meglepetéssel fogadta a “22-ek” radikalizmusát. Brüsszel és Washington az exporttámogatások és a ” piaczavaró” szubvenciók leépítését vállalták ugyan a beterjesztett munkaanyaguk szerint, ám – mint azt az EU tárgyalóküldöttsége közölte – a farmereknek szánt kifizetések teljes feladása elképzelhetetlen a számukra.

Franz Fischler az EU bizottság agrárügyekben illetékes tagja kifejtette, hogy a WTO dolga az agrártámogatások piaci összhangjának megteremtése, nem pedig a különböző társadalmi folyamatokba való beavatkozás. Az EU védelmébe veszi azokat az uniós támogatásokat, amelyeket a környezet védelmére és a vidék fejlesztésére fordítanak – mondta egy másik EU illetékes.

Az Európai Unió illetékesei most abban reménykednek, hogy a “22-ek” követelései nem többek erőfitogtatásnál, továbbá, hogy az újonnan megalakult csoporton belüli eltérő érdekek előbb, vagy utóbb szétfeszítik ezt a szövetséget.

A fejlett országok maguk is igyekeznek lazítani e szövetséget, amit a Cancunban jelen lévő nem kormányzati szervezetek ( NGO) nehezményeznek is. Képviselőik bírálták a háttérben zajló kétoldalú egyeztetéseket, amelyeknek célja annak megakadályozása, hogy más országok is a “22-ek” kezdeményezéséhez kapcsolódjanak. George Bush amerikai elnök is igyekezett Brazíliát, Indiát és a Dél-Afrikai Köztársaságot eltéríteni szándékuktól, de nem járt sikerrel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik