Belföld

Berlusconi most Mussolinivel kapcsolatos nézeteivel sokkolta az olaszokat

Silvio Berlusconi olasz kormányfő ismét botrányt keltett; ezúttal Benito Mussolinit vette védelmébe, úgy állítva be a fasiszta diktátort, mint jóakaratú embert, akinek nem tapad vér a kezéhez.

Mussolini soha nem ölt meg senkit – jelentette ki az olasz kormányfő egy a La Voce di Rimini, című olasz napilapban megjelent interjújában. A lap csütörtöki számában megjelent interjúrész annak a hosszú beszélgetésnek a második része, amelyet Berlusconi két brit újságíróval: a La Voce di Rimini vezércikkírójával, Nicholas Farellel és a The Spectator című brit hetilap igazgatójával, Boris Johnsonnal folytatott – írta az AFP francia hírügynökség.

Benito Mussolini diktatúrájával kapcsolatos megállapításait újságírói kérdésekre tette, amelyek az Irak elleni intervencióhoz nyújtott támogatását firtatták – írta a Reuters. Berlusconi szerint nem lehet összehasonlítani Szaddám Huszein iraki elnököt Mussolinivel. Az újságíróknak arra a kérdésére, hogy Mussolini akkor jóakaratúnak tekinthető-e, Berlusconi “igennel” válaszolt. Az olasz kormányfő ez követően jelentette ki, hogy “Mussolini soha nem ölt meg senkit. Mussolini vakációzni küldött embereket kijelölt helyekre” – idézte a kijelentést a Reuters.

Az olaszországi zsidó közösség felháborodásának adott hangot a kormányfő kijelentése kapcsán, az ellenzéki olasz pártok pedig bocsánatkérésre szólították fel a kormányfőt sajátos történelemértelmezése miatt. Richard Bosworth, Mussolini egyik életrajzírója szerint legalább egy millió ember halt meg a diktátor húszéves uralma idején a Líbiában, Etiópiában és a volt Jugoszlávia területén elkövetett tömeggyilkosságokban, nem beszélve az 1943 után meggyilkolt több ezer olasz zsidóról. (Mussolini 1922-től rendszerének 1943-as megdöntéséig volt hatalmon Olaszországban. 1938-ban vezette be az első zsidótörvényt, amellyel megnyitotta az utat a zsidók deportálása előtt. A hitleri Németország csapatai 1943-ban vonultak be Észak- és Közép-Olaszországba, és mintegy 7 ezer zsidót deportáltak, akik közül 5910-et megöltek.)

Berlusconi szavai mély fájdalommal töltenek el – jelentette ki Amos Luzzatto, az olaszországi zsidó közösségek elnöke a brit hírügynökségnek. Az olasz ellenzék soraiból hasonlóan éles reagálások hangzottak el. Pierluigi Castagnetti, a Margherita nevű balközép irányzatú ellenzéki pártszövetség vezetője “elképesztőnek és sokkolónak” nevezte a kormányfő kijelentését. Nem késlekedett a válasszal Piero Fassino, a legnagyobb ellenzéki erőnek, a Baloldali Demokratáknak (DS) a főtitkára sem. “Soha nem hallott szégyenletes szavak ezek, amelyek teljes felelőtlenségről és mérhetetlen tájékozatlanságról tanúskodnak” – idézte őt az AFP.

Giorgio La Malfa, a republikánus párt elnöke, Berlusconi politikai szövetségese is szükségesnek tartotta leszögezni, hogy a fasizmus kegyetlen diktatúra volt, amely gyilkolt, bebörtönzött, és súlyos ítéltekkel sújtott sok ezer politikai és szakszervezeti aktivistát és minden ellenzékit száműzetésbe kergetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik