Belföld

Argentína megállapodott végre az IMF-fel

Emelkedett az argentin pezó árfolyama csütörtökön, miután az argentin kormánynak - hosszú hónapok alkudozása után - sikerült megállapodnia a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), egy újabb, 3 éves hitelmegállapodás keretében, 21 milliárd dollár - nemzetközi pénzintézeteknek járó - adósság átütemezéséről.

Argentína a korábban a Nemzetközi Valutaalap által kínált feltételek mellett nem akarta kifizetni a pénzügyi szervezettel szemben fennálló tartozásának esedékessé vált részletét, illetve ezt az újabb átütemezési megállapodás tető alá hozásától tette függővé. Az esedékessé vált 2,9 milliárd dollár kifizetésének – amint azt kedden Argentínában bejelentették – Buenos Aires akkor tesz eleget, ha meg tud állapodni az IMF-fel egy három évre szóló új pénzügyi segélyprogramról.

A megállapodást így, annak ellenére, hogy nem jár újabb hitelnyújtással Argentína számára, de a befektetők szerint mégis erősíti az Argentína iránti bizalmat. A pezó csütörtökön 1,38 százalékkal emelkedett a dollárhoz viszonyítva szerdai zárásához képest a megállapodás hírére, de még mindig 65 százalékkal gyengébb, mint a 2002 januári leértékelés előtt volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik