Belföld

Saron a Gáza övezetet készül megszállni?

Ariel Saron izraeli kormányfő - indiai látogatását egy nappal megkurtítva - visszatért csütörtökön Izraelbe, hogy minisztereivel, valamint a hadsereg és a biztonsági szolgálatok parancsnokaival tanácskozzék a legutóbbi palesztin merényletekre adandó válaszról.

Egy névtelenül nyilatkozó izraeli illetékes Saron közvetlen környezetéből elmondta újságíróknak, hogy a lehetséges válaszok között szerepel Jasszer Arafat palesztin elnök kiutasítása és a Gázai övezet izraeli megszállása – jelentette az amerikai AP hírügynökség.

Szilvan Salom izraeli külügyminiszter egyértelműen állást foglalt csütörtökön Arafat kiutasítása mellett. Azt mondta az izraeli hadsereg rádiójának adott nyilatkozatában, hogy a kabinet többsége osztja a véleményét, sőt immár Ariel Saron kormányfő tanácsadói is egyre inkább erre hajlanak, noha ők nem olyan régen még eltanácsolták ettől a miniszterelnököt, úgy vélekedve, hogy egy ilyen lépés a céllal ellentétes hatást váltana ki. Salom szerint akkor is meg kell tenni ezt a lépést, ha az amerikaiak nem helyeslik.

Izraeli katonai alakulatok hatoltak be csütörtökön palesztin területekre, és a ciszjordániai Rámalláhban felrobbantották egy Hamász-aktivista kétszintes családi házát. Izraeli katonák és páncélosok vonultak be a Gázai övezetben lévő, rafahi palesztin menekülttábor területére is, s a nyomukban haladó földgyaluk tizenöt házat letaroltak. Ezt követően az izraeliek kivonultak a településről.

A Gázai övezetben lévő Hán-Júnisz menekülttábor mellett egy palesztin polgári személyt megsebesített egy izraeli harckocsiból kilőtt lövedék. Az izraeli hadsereg egyik szóvivője azt mondta az AFP francia hírügynökség munkatársának, hogy a katonák izraeli területre behatolni próbáló palesztin személyre lőttek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik