Belföld

A postás nem csenget – romolhat a színvonal a megszorítások miatt?

Érezhetően tovább romolhat a Magyar Posta szolgáltatásának színvonala. A közelmúltban életbe léptetett költségtakarékossági intézkedések között a szombati csomagszállítás leállítása és a létszámstop, vagyis a hiányzó kézbesítők pótlásának elmaradása is szerepel. A posta e lépéseit azzal indokolja, hogy csak így tud dolgozóinak 13. havi fizetést adni. Ám a munkavállalók is elégedetlenek, több juttatást elvesznek tőlük.

Könnyen előfordulhat a jövőben, hogy többnapos, -hetes késéssel érkeznek meg majd a levelek és a csomagok a címzettekhez. Tóbiás István, a Postai Munkavállalók Érdekképviseleti Szakszervezetének elnöke szerint ennek oka a Magyar Postánál a közelmúltban bevezetett költségtakarékossági intézkedésekben keresendő. Ennek részeként ugyanis például létszámstopot léptettek életbe, ugyanakkor hatalmas méreteket ölt az elvándorlás a postai munkavállalók körében. Ezen persze nem kell különösebben csodálkozni, hiszen a dolgozók kétharmada még ma is alig keres többet a minimálbérnél.

“Felméréseink szerint a fluktuáció idén eléri a 40 százalékot – tájékoztatta a Magyar Hírlapot az érdekvédelmi vezető – a távozók között egyre több a kézbesítő, és hiányukat nem vagy csak nehezen lehet pótolni.” A postai takarékossági csomagnak más, a lakosságot hátrányosan érintő következményei is vannak. Hírek szerint szó van például az expresszcsomagok szombati házhoz vitelének megszüntetéséről, de felvetődött a hét végi hírlapkézbesítés jelenlegi rendszerének a megváltoztatása is.

Tóbiás István hangsúlyozta: nem érti, hogy az érdekvédelmi szervezetek miért nem kaptak tájékoztatást a megszigorító csomagról. Ez már csak azért is meghökkentő, mert a postai munkavállalók is kárvallottjai a nadrágszíjmeghúzó tervnek. Példaként hozta fel a gépkocsivezetőket, akik átlagosan havi 8-10 ezer forintos keresetveszteséget szenvednek el, mivel a vezérigazgató hatályon kívül helyezte az üzemanyag-megtakarítás díjazásáról szóló utasítást. Debrecenben az érintett munkavállalók aláírásgyűjtésbe kezdtek a megvonás ellen. Tóbiás István szerint egy átgondolatlan lépésről van szó, hiszen amit ezen megtakarítana a posta, elveszíti azon, hogy a sofőröknek már nem éri meg kímélni járműveiket. Várhatóan egyre több furgon, teherautó hibásodik meg, százmilliókat kell majd költeni javításokra, új kocsik beszerzésére.

Tóbiás István gusztustalan intézkedésnek nevezte, hogy megvonták az oktatási pótlékot. Ezzel elveszik ugyanis a postások kedvét a továbbképzéstől. De ezen a vállalat is veszít, hiszen alulképzett munkavállalókkal kell majd eleget tennie az EU-csatlakozás után előreláthatólag megnövekvő elvárásoknak. “A vezérigazgató rendelkezésére a postás szülők gyermekeik után csak 1500-10 ezer forint között kaphatnak iskolakezdési segélyt. Miközben máshol a maximumot adják. De milyen jogon tesz különbséget postás és postás között, hogy ki mennyi támogatást kap? Ezt nem lehet költségtakarékossággal indokolni!” – mondta Tóbiás, aki azt sem érti, miért vonták meg a takarítási pótlékot is.

“Vidéken sok kispénzű alkalmazott számára az a néhány ezer forint is nagy segítséget jelentett, amelyet a műszak végén a hivatal kitakarítása után kaptak. Nem hiszem, hogy az így megspórolt egy-két millió forint kimozdítja az állami vállalatot abból a válságból, amibe a menedzsment juttatta” – tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője elmondta: a 29 pontból álló csomag leginkább a munkavállalók érdekeit szolgálja. A cég ugyanis mindenképpen eleget akar tenni a szakszervezetekkel év elején kötött megállapodásnak, amelyben a többi között szerepel, hogy idén 13. havi bért is fizetnek. Mivel az első háromnegyed évben várhatóan nem teljesülnek a bevételi előirányzatok, így a szükséges forrásokat “ki kell gazdálkodni” a költségek lefaragásával.

A szóvivő cáfolta, hogy a lakosságot a 29 pont bármelyike is hátrányosan érintené, hiszen a levelek és csomagok most és a jövőben is rendben megérkeznek, ami pedig a két hét végi szolgáltatást illeti, “folyamatosan vizsgáljuk a forgalmi adatokat, és ha ezek alapján azt tapasztaljuk, hogy egyes szolgáltatásokat kevesebben vesznek igénybe, akkor azon változtatni fogunk” – jelentette ki.

A hatékonyabb gazdálkodást segítő csomaggal a posta teljesíteni tudja az üzleti tervében foglaltakat, így a többi között a kétmilliárd forintos üzemi nyereség elérését – remélik a cégnél. Ez első hallásra nem tűnik soknak egy több mint 100 milliárd forintos forgalmat lebonyolító vállalat esetében, ám ha hozzátesszük, hogy tavaly még hétmilliárd forint veszteséget könyvelhetett el a társaság, már másként fest a dolog. A spórolás révén a vállalat 1,7 milliárd forinttal csökkenti az év végéig kiadásait. A megtakarítás jelentős része a szóvivő szerint a marketing- és PR-költségek erőteljes visszafogásából adódik.

Ajánlott videó