Belföld

A pápa kimerültség miatt nem tudta elmondani pozsonyi beszédét

II. János Pál pápa csütörtök délelőtt rendkívül kimerülten érkezett négynapos apostoli zarándokútjára Szlovákiába: a pozsonyi repülőtéren nem is tudta végigmondani üdvözlő beszédét.

A római katolikus egyházfőt a pozsonyi repülőtéren a vendéglátó ország közjogi méltóságai és egyházi vezetői, hívek ezrei fogadták. A 83 éves II. János Pál ugyan elkezdte felolvasni beszédét, de az első néhány bekezdés után egy szlovák papot kértek meg, hogy folytassa az ünnepi szöveg felolvasását. A pápa erőt gyűjtve végül maga fejezte be a beszédet.

A múltban többször előfordult, hogy a különösen nehéz idegen nyelveken mondandó pápai beszédek egy részét segítők olvasták fel, de most először nem ez okból, hanem kimerültség miatt kényszerült átadni II. János Pál a szöveget.

II. János Pál harmadik alkalommal – ezúttal Rudolf Schuster köztársasági elnök, Pavol Hrusovsky házelnök és Mikulás Dzurinda kormányfő meghívására – látogat Szlovákiába, ahol először 1990-ben, majd 1995-ben járt. A katolikus egyházfőnek ez a 102. külföldi útja. Az utazását megelőző napon a Vatikánban a pápa azt mondta, hogy nagy reményekkel indul Szlovákiába, és látogatását a Szűzanyának ajánlja.

A szlovák sajtóban éles vita folyik arról, hogy helyénvaló-e az állami és az egyházi hatalom összemosódása. A világiak túlbuzgóságról, “a közélet klerikalizációjáról” beszélnek, az egyházi méltóságok pedig “egyház elleni összeesküvést” emlegetnek. A vitát az indította el, hogy nyilvánosságot kapott: a látogatás költségei közel nyolcvan millió koronával terhelik meg az ország adófizetőit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik