Belföld

Marad posztján a brit védelmi miniszter

Az előzetes kiszivárogtatásnak megfelelően elmarasztalta a védelmi minisztert csütörtökön a brit parlament hírszerzési és nemzetbiztonság bizottsága, amely az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló hírszerzési adatok kormányzati kezelését vizsgálta, a brit külügyminiszter szerint azonban a védelmi tárca vezetője marad a posztján.

A nyár eleje óta készülő terjedelmes jelentés azt rója fel Geoff Hoon védelmi miniszternek, hogy bizottsági meghallgatása során “kezdetben” nem tárta fel teljes egészében a tavaly szeptemberben közzétett hírszerzési dosszié tartalmával kapcsolatos aggályokat, amelyeket a hírszerzési szolgálatok szakértői fogalmaztak meg. A bizottsági jelentés szerint ez “alkalmat adhatott félreértésekre” a vizsgálat során.

Hoon sorsa már az előző nap óta folyamatos találgatás tárgya, miután egy londoni napilap megszellőztette, hogy a befolyásos alsóházi bizottság el fogja marasztalni a minisztert a képviselők félrevezetése, a vizsgálat szempontjából fontos elemek elhallgatása miatt.

A jelentés csütörtöki közzététele után a konzervatív ellenzék vezére, Iain Duncan Smith a védelmi miniszter azonnali távozását követelte. Jack Straw külügyminiszter, aki a kormány nevében reagált a bizottsági jelentésre, újságíróknak azonban azt mondta: nem kétséges, hogy Hoonnak “maradnia kell, és maradni is fog” a posztján, mivel mind a miniszterelnök, mind kollégái töretlen bizalommal viseltetnek iránta.

Geoff Hoon védelmi miniszter már hosszú hetek óta a bírálatok kereszttüzében áll. Kérdéses ugyanis személyes szerepe a tárca néhai iraki fegyverzetügyi főtanácsadójával, David Kellyvel kapcsolatos kormányzati magatartásban. A Kelly-ügyet független bírói testület vizsgálja; nem hivatalos londoni vélemények szerint Hoon tényleges kormányzati jövőjét e bizottság októberre várt jelentése döntheti el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik