Belföld

Kovács László és Martin Schulz: az EU alkotmánytervezete jó alap

A kisebbségek védelmének és egyenjogúságának biztosítását az EU-ban kiemelt célként kell kezelni - mondta Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) európai parlamenti csoportjának vezetője újságírók előtt, miután az általa vezetett delegáció csütörtökön, Budapesten Kovács László külügyminiszterrel folytatott megbeszélést.

“Támogatást kértem ahhoz, hogy az európai alkotmányos szerződés végleges szövegében nyomatékkal foglalkozzon a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosításának kérdésével” – közölte ezzel kapcsolatban Kovács László.

A megbeszélésen mindkét fél azt mondta, hogy jó alapnak tartja az európai alkotmányos szerződés Konvent által beterjesztett tervezetét. Kovács László szerint ez “még nem a végleges megoldás”, Martin Schulz pedig úgy fogalmazott, hogy a szövegtervezet “a jövő együttműködésének alapja is”.

Az európai parlamenti német szociáldemokrata küldöttség vezetője egyetértett azzal a magyar elvárással, hogy a nagy, közepes és kis tagállamok egyenjogúságát rögzíteni kell az EU alkotmányos szerződésében. Kovács László szólt arról: további magyar alapelvárás az alkotmány véglegesítéséről októberben kezdődő kormányközi konferencia előtt, hogy az EU demokratikusan és hatékonyan működjön, és az államok között aszerint se lehessen jogkülönbséget tenni, hogy régi, vagy új tagországról van szó.

Martin Schulz ezzel kapcsolatban megjegyezte: a Német Szövetségi Köztársaság alkotmánya szerint a nagyobb és a kisebb tartományok egyenjogúak. A német politikus kiválónak mondta a német szociáldemokraták és a magyar szocialisták közötti együttműködést, és hangsúlyozta: az Európai Parlamentnek erős szociáldemokrata frakcióra van szüksége.

Kovács László az újságírók előtt is szóvá tette Elmar Broknak, az EP külügyi bizottsági elnökének nemrégiben tett magyarországi látogatását, mivel “úgy mondott véleményt a nagy nyilvánosság előtt egy magyar belpolitikai kérdésről, hogy csak az ellenzék álláspontját hallgatta meg”. Hozzátette: az EP külügyi bizottságának elnöke ilyen hibát nem követhet el.

Martin Schulz ezzel kapcsolatban elmondta: az EP-nek, tagjainak és szerveinek nem lehet feladata befolyásolni egyes országok belpolitikáját. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Elmar Brok Brüsszelben nem tért vissza magyarországi kijelentéseire.

Kérdésre válaszolva Martin Schulz azt mondta, sikeres és hatékony olasz EU-elnökséget kíván. A német szociáldemokrata politikusnak, az SPD EP-csoportja alelnökének júliusban nagy visszhangot kiváltó vitája volt az Európai Parlamentben Silvio Berlusconi olasz miniszterelnökkel.

Az EU elnökének posztját július 1-jétől betöltő Olaszország kormányfője a náci koncentrációs táborok kápóihoz hasonlította Martin Schulzot, miután az bírálta őt és politikáját. Silvio Berlusconi az esetet követő napon telefonon sajnálkozásának adott hangot előző napi kijelentései miatt Gerhard Schröder német kancellárnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik