Belföld

Kökény: a kormány nem zsarolható

admin

2003. 09. 11. 07:49

Több órán át zajlott az Országgyűlés egészségügyi bizottságában Kökény Mihály, az egészségügyi, szociális és családügyi miniszterjelölt meghallgatása. A szakbizottság, melyet Vojnik Mária, Kökény leendő politikai államtitkára vezet, 12 igen szavazattal 10 ellenében támogatta a jelölt miniszteri kinevezését – számol be a Népszabadság.

Az ellenzéki képviselők kérdéseire adott válaszokból kiderült, az egészségügyi kormányprogram Csehák Judit távozása után is folytatódik. Kökény Mihály ugyanakkor hangsúlyozta: a pénzt hatékonyabban kívánják felhasználni. Bővítik az egészségügy reformkísérletében, az úgynevezett irányított betegellátási modellprogramban részt vevők körét. A jelölt megerősítette: nem tervezik a recept nélkül kapható orvosságok patikán kívüli árusítását, és tárgyalások kezdődnek a Magyar Gyógyszerész Kamarával a gyógyszertárak finanszírozásáról. Nem tett le a kormány arról sem, hogy kifizeti az ápolóknak ígért hűségjutalmat.

Az orvosok jogállásáról szóló törvénytervezettel kapcsolatban hangsúlyozta: a kormányzat az orvosi kamarával megegyezésre törekszik. Hozzátette: a kormány nem zsarolható, nem tér ki a konfliktusok elől, ha azok mögött részérdekek állnak.

Csáky András (MDF) képviselő szóvá tette, hogy már júniusban elfogyott a máj-transzplantációra szánt keret. A miniszterjelölt elmondta: pénzhiány miatt ilyen beavatkozás nem marad el, ha van alkalmas donor, a műtétek folytatódhatnak. Kökény elmondta: kettéválasztják a közigazgatási államtitkári feladatokat. Pordán Endre helyettes államtitkár a jövőben a hagyományos közigazgatási munkát, míg Jakab Ferencné, a jelenlegi közigazgatási államtitkár, címzetes államtitkárként az uniós csatlakozással foglalkozik a jövőben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2015. október 19.
Áder János köztársasági elnök (j) október 17-i hatállyal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré nevezi ki Rogán Antalt a Sándor-palota Tükörtermében 2015. október 19-én. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főigazgatója, Altorjai Anita, a KEH Sajtóigazgatóságának igazgatója, Gróh Gáspár, a KEH Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője és Szadai Károly, a KEH főtanácsosa (j-b).
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.