Belföld

Újra lesznek garniszállók

Mindennap meg kell ágyazni az egycsillagos szállodában is, és az ágyneműt legalább hetente kell cserélni; az ágy nem lehet kisebb 80x190 centiméternél, de az ajánlott méret 100x200 centiméter; italt folyamatosan, ételt napjában legalább háromszor kötelező kínálni – és ez még csak néhány előírás abból az új miniszteri rendeletből, amely meghatározza, mi kell ahhoz, hogy egy kereskedelmi szálláshely kiírhassa a táblára: egycsillagos szálloda - írja a Népszabadság.

A szálláshelyek osztályba sorolásáról intézkedő rendeletmódosításban a hagyományos gyógyszállón kívül már szerepel a wellness kategória is. Ahhoz, hogy valamely szálláshely wellnesshotelnek minősüljön, kell lennie benne legalább egy fürdőmedencének, kétféle szaunának vagy gőzfürdőnek, négyféle szépségápolási lehetőségnek, hatféle közérzetjavító szolgáltatásnak, fitneszteremnek és olyan gasztronómiai kínálatnak, amely tartalmazza „a régióra jellemző, hagyományőrző, magyar, továbbá reform- és vegetáriánus étel- és italajánlatot”. Ha akár egyetlen feltétel is hiányzik, ugrik a wellness jelző.

A táblát, amely az osztályba sorolást jelzi, a vendég által jól látható módon kell elhelyezni. „A tábla anyaga réz, illetve réz jellegű, mérete 25×50 cm” – közli a rendelet melléklete.

De vajon mit írnak ki a réztáblára azok a hotelek, amelyeket a jogszabály garniszállónak minősít? A miniszteri rendelet jogász fogalmazója a hozzá intézett kérdésre elneveti magát, majd úgy nyilatkozik, hogy garniszálló az, ahol csak reggelit adnak, más étkezést nem nyújtanak. A megjegyzésre, miszerint sokak szerint a szállodáknak azt a fajtáját nevezik így, amelyben órákra szokás szobát kivenni félreérthetetlen célra, a jogász azt feleli: semmi nem tiltja, hogy órákra adjanak ki szobákat, de kiírhatják azt is, hogy szálloda, ám akkor ebédről, vacsoráról is gondoskodni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik