Belföld

A jegybank 6,5 százalékra emelte jövő évi inflációs várakozását

admin

2003. 09. 11. 11:44

Az áfaemeléssel kapcsolatban bejelentett kormányzati szándék 1-1,5 százalékponttal emeli meg jövőre az infláció mértékét, ezért a jegybank 5-ről 6,5 százalékra emelte jövő évi inflációs várakozását - mondta Járai Zsigmond, a Hír Tv adásában csütörtökön.

A jegybankelnök szólt arról is, hogy az államháztartás idei GDP arányos hiánya a jegybanki szakértők véleménye szerint megközelítheti a 6 százalékot. Járai Zsigmond ezt azzal indokolta, hogy a jegybanki szakértők szerint a költségvetés hiánya a tervezett 4,8 helyett 5,2-5,5 százalék lesz az idén, és ezt még tovább növeli majd az önkormányzatok deficitje.

Az önkormányzatok gazdálkodásának egyenlege az elmúlt években nem mutatott hiányt, azonban Járai Zsigmond szerint ez az idén már másképp lesz és összesített deficitjük mintegy 0,5 százalékponttal növelheti majd az államháztartás hiányát.

Az MNB elnöke kérdésre válaszolva elmondta, hogy a sáveltolást azért nem ellenezte, mert az nem veszélyeztette az inflációs célt, ugyanakkor a költségvetésnek ez sokba került. Az, hogy a jegybank 3 százalékponttal 6,5 százalékról 9,5 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, az idén 15-20 milliárd, jövőre 40-50 milliárd forint többletkiadást jelent majd a költségvetésnek.

Járai Zsigmond szerint az elmúlt évek gazdasági folyamatai inkább eltávolították az országot az euró 2008-as bevezetésének lehetőségétől, azonban a kormánynak még van lehetősége arra, hogy a gazdaság tényleges reformja, átalakítása révén ezt korrigálja. “A jegybank támogatja az euró 2008-as bevezetését, mint célkitűzést” – mondta Járai Zsigmond.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2015. október 19.
Áder János köztársasági elnök (j) október 17-i hatállyal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré nevezi ki Rogán Antalt a Sándor-palota Tükörtermében 2015. október 19-én. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főigazgatója, Altorjai Anita, a KEH Sajtóigazgatóságának igazgatója, Gróh Gáspár, a KEH Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője és Szadai Károly, a KEH főtanácsosa (j-b).
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.