Belföld

Az áfa-csökkentés nem tükröződik az árakban

Meglepően kedvezőnek nevezték az MTI által megkérdezett elemzők az augusztusi inflációs adatot, hozzátették azonban, hogy a következő hónapokban továbbra is a fogyasztói árak növekvő emelkedésére számítanak, ezért 5 százalék feletti decemberi prognózisaikat egyelőre nem módosítják.

Nyeste Orsolya, a Postabank Rt. elemzője meglepőnek tartotta az augusztusi adatot, ezen belül is a szeszes italok, dohányáruk csoportban tapasztalt 0,2 százalékos árcsökkenést. ” A kedvező egyhavi adat ellenére nem számíthatunk az index további javulására” – tette hozzá.

Az elemző szerint a növekvő inflációs pálya 2004 közepéig jellemzi a fogyasztói árakat, a mértékét illetően azonban, szavai szerint, még nagy a bizonytalanság. “A korábbi elképzelésekkel szemben a jövőre nem változó 25 százalékos áfa-kulcs nem lesz hatással az infláció alakulására, mivel korábban sem számítottunk arra, hogy a 2 százalékponttal mérséklődő kulcs az árakban tükröződne” – tette hozzá.

Vojnits Tamás, az OTP Bank Rt. elemzője a kedvező augusztusi adat ellenére az árindex kedvezőtlen összetételére hívta fel a figyelmet. Elmondta: a maginfláció 0,3 százalékos, havi emelkedése is előrevetíti a szezonális élelmiszerek és a ruházati cikkek következő hónapokban várható drágulását. “Az év hátralévő részében a háztartási energia és a szolgáltatások árainak gyorsabb emelkedésére lehet számítani” – tette hozzá.

Vojnits Tamás szerint az idén decemberben 5,6 százalék körüli éves fogyasztói áremelkedés várható. Prognózisuk szerint 2004-ben az árindex az év első felében elérheti a 8 százalékot is, decemberben pedig várhatóan 6,7 százalék körül alakul.

Ajánlott videó

Kedden késő este jelentették be, hogy a tájékoztató idején életbe lépő szabályozás nyomán véget ér a 480 forintos üzemanyag korszaka: a Mol irányárai szerint a 95-ös benzin immár 641 forintba, a dízel pedig 699 forintba kerül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!