Belföld

6 milliárd forint támogatást kapott az egészségturizmus

A Széchenyi Turizmusfejlesztési Program egészségturizmus alprogramjának keretében az egészségturisztikai vonzerők fejlesztésére kiírt versenyfelhíváson 23 pályázat összesen mintegy 6 milliárd forint állami támogatást kapott - mondta Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter.

A pályázók közül 21 fürdőfejlesztésre, kettő pedig klimatikus gyógyhely rekonstrukciójára kapott támogatást. A megvalósuló beruházások összértéke több mint 20 milliárd forint, amelyek 518 új munkahelyet hoznak létre.

A fővárosban három, a vidéki régiókban húsz projekt nyert állami hozzájárulást. Csillag István elmondta: a pályázati kiírásban eredetileg meghirdetett 5,1 milliárd forintot meghaladó, 5,98 milliárd forint összegű támogatásról született döntés, amit az egészségturizmus fejlesztésének jelentősége indokol. A 880 millió forint összegű többletforrást a turisztikai célelőirányzat pályázati jogcímei közötti átcsoportosítás tette lehetővé.

Pál Béla, a turizmusért felelős államtitkár elmondta: statisztikai adatok bizonyítják, hogy a gyógyszállók forgalma 20-30 százalékkal magasabb a többi kereskedelmi szálláshelyhez viszonyítva. A gyógyszállók vendégei többet költenek utazásuk alkalmával, és hosszabb időt töltenek el az üdülés során.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy az üdülési csekket az év eddigi részében mintegy 4,1 milliárd forint értékben vették igénybe, 2002-ben egész évben ez összesen 1,8 milliárd forintot tett ki. Hozzátette: az elfogadóhelyek száma a tavalyi 1.200-ról 2.000-re emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik