Belföld

600 millióval jutalmazta az OEP saját hivatalát

A törvényben előírt 595 millió forint helyett tavaly 1,2 milliárd forintot fordított az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) saját dolgozóinak jutalmazására – ez derül ki az Állami Számvevőszéknek a 2002-es költségvetési évről készült zárszámadásából.

A dokumentumot megtárgyaló parlamenti egészségügyi bizottság értekezletén Czinege Imre szocialista képviselő nehezményezte, hogy miközben súlyos anyagi gondokkal küszködik az ellátórendszer, tavaly átlagosan mintegy 340 ezer forint jutalmat kaptak a hivatal dolgozói. A képviselő hozzátette: ő annak is örült volna, ha saját kórházában ötvenezer forint jutott volna a szakdolgozóknak. Matejka Zsuzsa, az OEP főigazgatója magyarázatként hozzáfűzte: az, hogy a jutalomkeretet az OEP ilyen mértékben meghaladta, őt is meglepte. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kormányváltás után, hivatala átvételekor neki már nem maradt miből jutalmat osztania, tehát a túlköltés az előző vezetéshez köthető.

Az ÁSZ az alapok költségvetéséről ismét megállapította: azok pénzügyi egyensúlya tovább romlott. Az évről évre nagyobb hiány kialakulásáért nem csak a kiadások indokolatlan növekedése vagy a rossz gazdálkodás okolható. A jelentés szerint az egészségbiztosító nem kapta meg azon kormányzati intézkedéseknek forrását, amelyekre a járulékbevételek nem nyújtanak fedezetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik