Belföld

ÁSZ: 2002 végére pótköltségvetés kellett volna

A kincstári rendszer jól működik, de halaszthatatlanok a közigazgatási és önkormányzati reformok - derült ki az Állami Számvevőszék elnökének beszámolójából.

Az Állami Számvevőszék szerint rendezetlen a költségvetési és az állami vállalatok kapcsolata és ezekben a kapcsolatokban ráadásul olyan kockázatok vannak, melyek például a mostani brókerbotrányhoz vezethettek. Mindezt Kovács Árpád ÁSZ-elnök jelentette ki miután beszámolót tartott a parlament számvevőszéki bizottsága előtt a tavalyi költségvetés végrehajtásának ellenőrzéséről. Hozzátette: ezek az esetek felvetik a költségvetési gondolkodási mód alkalmazkodási problémáit és a modernizáció kérdését.

A bizottsági ülésen elhangzott: 2002 év végére az államháztartás terven felüli hiánya pótköltségvetés készítését indokolta volna. Kovács Árpád szerint egyfajta kettős tendencia figyelhető meg. Egyrészt ellentétesek a rövid- és hosszú távú érdekek, másrészt, amikor az érdek azt diktálja, hogy pótköltségvetés helyett csak néhány módosításra kerüljön sor, akkor a mindenkori kormányzat és a parlament ezt választja, holott ehelyett jobb tervezéssel kellene olyan helyzetet teremteni, hogy erre ne kerüljön sor – tette hozzá az Állami Számvevőszék elnöke.

Az ÁSZ összefoglaló jelentésében egyébként úgy fogalmaz: a kincstári rendszer jól működik és javult például az elszámolások pontossága, azonban tavaly a költségvetésen kívüli finanszírozás kérdéskörében akadtak hibák. A jelentés szerint halaszthatatlan a közigazgatási, önkormányzati reform, valamint a beszámolási rendszer egészének évek óta hiányolt átfogó szabályozása is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik