Belföld

Mikor kerül végre adásba a Szerencsi, fel! rajzfilmsorozat?

Egyelőre a Hálózat Televízió sem tűzi műsorára a Szerencsi, fel! című európai uniós ismeretterjesztő rajzfilmsorozatot, közölte Gáti Zoltán, a csatornát működtető Hálózatos Televíziók Rt. vezérigazgatója szerdán az MTI érdeklődésére.

“Ha megnyílik erre a lehetőség, vetíteni fogjuk a sorozatot”, mondta, közölve: szerződésük értelmében egy héttel a Magyar Televízió (MTV) után sugározhatják az epizódokat. (Az MTV szeptember 7-én, a Hálózat Televízió nyolc nappal később kezdte volna meg az eredeti tervek szerint a vetítést). A múlt pénteken a szériával kapcsolatban elhangzott plágiumvádról annyit mondott, azt a gyártó, a producer és az alkotók ügyének tekintik.

A Magyar Televízió múlt pénteken jelentette be, hogy – részben a Rófusz Ferencet ért plágium vádja, másfelől őszi műsorstruktúrájának csúszása miatt – elhalasztja a Szerencsi, fel! bemutatását.

Csorba Mária, az MTV sajtóreferense azt közölte akkor, aznap érkezett hozzájuk egy levél, amelyben egy, az Amerikai Egyesült Államokban élő magyar származású rajzfilmes kéri, halasszák el a vetítést. A levél írója azzal vádolja Rófusz Ferenc Oscar-díjas animátort, rajzfilmrendezőt, hogy a Szerencsi, fel! című film figuráit “ellopta” egy amerikai sorozatból, nyilatkozta.

Az Indexen korábban megjelent hír szerint Steve Fellner, a Klasky Csupo Inc. Los Angeles-i stúdiójában dolgozó rajzoló vádolja plágiummal Rófusz Ferencet. Az Index információja szerint Steve Fellner magyarországi látogatása során egy műsorújságban lett figyelmes saját rajzfilmfiguráira.

A többek között a Simpson családot is gyártó Klasky Csupo Inc. rajzolója először úgy vélte, hogy az öt éve készült Duckman sorozat magyarországi bemutatóját reklámozzák, ám felvilágosították, hogy a képek a hamarosan képernyőre kerülő Szerencsi, fel! című sorozatból valók – olvasható az interneten megjelent hírben.

Gát György, a sorozat producere az ügy kipattanásakor az MTI-vel azt közölte: nem hiszi, hogy Rófusz Ferenc ellopta volna a figurák ötletét. “Látatlanban, anélkül, hogy beszéltem volna Rófusz Ferenccel mondom, hogy ez nem igaz” – kommentálta a rajzfilmrendezőt ért vádakat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik