Belföld

Meglepő köztéri műtárgyakra ír ki pályázatot a Gazdasági Minisztérium

Köztéri művészeti pályázatot hirdet művészek és civilek számára a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) azzal a céllal, hogy a public art speciális eszközeivel kezdeményezze egyes közügyek megvitatását - tájékoztatta a tárca szerdán az MTI-t.

A tárca kezdeményezése kísérlet, amelynek fókuszában a szobi és a nagykátai hátrányos helyzetű kistérség áll – mondta Antal Dániel stratégia információs főigazgató. A public art lényege, hogy “a probléma által érintett helyszíneken” olyan meglepő műtárgyat vagy más elemet helyeznek el, amely lehetőséget teremt a különböző vélemények megfogalmazására és a reakciók megfigyelésére.

A gazdasági minisztérium felhívása alapján az adott pályázónak kell majd kiválasztania, hogy a két település mely közterén és pontosan mit állít ki, hol lehet vitát provokálni a kistérségek és az európai uniós csatlakozás témakörében. Antal Dániel kiemelte: a pályázat kapcsolódik a GKM kistérségi programjához, amelynek célja annak áttekintése, hogyan állhatnak helyt a gazdálkodók az EU-ban.

A program keretében a kormányzat képviselői mintegy százötven kistérségbe látogatnak el, ahol összegyűjtik a helyi problémákat és választ adnak a kérdésekre – tette hozzá. Tájékoztatása szerint eddig nem volt példa Magyarországon arra, hogy kormányzati szerv vette volna igénybe a public art eszközeit.

Mint elmondta, tíz évvel ezelőtt már volt egy hasonló kezdeményezés, az azonban egy alapítványhoz kapcsolódik, s akkor nem valósult meg a visszacsatolás a kormányzathoz, illetve az önkormányzatokhoz.

A minisztérium vezetése most arra adott felhatalmazást, hogy áttekintsék: a brit és a holland kormány által már alkalmazott módszer meghonosítható-e Magyarországon. A főigazgató kiemelte, hogy a két helyszínből adódóan a pályázat két projektet foglal magában, s így – megfelelő pályamunkák esetén – két nyertese lesz. A győztesek jutalma nettó egy-egymillió forint.

A pályázatok benyújtási határideje szeptember 29-e, az eredményt pedig a tervek szerint október elején hirdetik ki. A megvalósítás november második-harmadik hetében várható. Antal Dániel szerint a pályázat jellege miatt nem feltétlenül születnek majd “világraszóló alkotások”, a két gyakorlati példán keresztül azonban feltérképezhető, miként jelennek meg helyi szinten a problémák. A tapasztalatokat kézikönyvben foglalják össze, s a kiértékelés alapján döntenek majd arról, folytatják-e a kezdeményezést kevésbé szorító keretek között – mondta a főigazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik