Belföld

Legyen járulékmentes a nagymama-gyes!

Önálló képviselői indítvánnyal módosítaná a nagymama-gyest Korózs Lajos MSZP-s országgyűlési képviselő, a változtatás a járulékfizetésre vonatkozna.

A szocialista honatya szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, az eredeti szabályozás szerint a nagymama-gyesen lévők a jövedelmük után kötelesek voltak járulékot fizetni. Később ez megváltozott, mégis vannak, akik ennek ellenére fizetnek járulékot. A javaslat szerint ez esetben az államigazgatási szervek visszamenőleges hatállyal visszafizetnék a járulékot azoknak a nyugdíjasoknak, akik a gyes időszakában újabb szolgálati időt nem szereznek.

A képviselő hozzátette: a javaslat ugyanakkor lehetővé tenné a járulékfizetést azok számára, akik azt igénylik, hogy a nagymama- gyesen eltöltött időszak munkaviszonynak számítson, és ezzel más ellátási kategóriába kerülhessenek.

Példaként említette, hogy ha egy 50 éves rokkantnyugdíjas igénybe veszi a nagymama-gyest, ugyanakkor esély van felépülésére és néhány év múlva újból munkába áll, a nagymama-gyesen eltöltött időszak, mialatt a járulékot fizeti, munkaviszonynak számítana.

“Képviselői indítványomat a kormány megtárgyalta és támogatja” – mondta Korózs Lajos, hozzátéve, hogy a módosítás visszamenőleges hatállyal lépne életbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik