Belföld

Kereszttűzben a brit védelmi miniszter

Szerdai londoni lapértesülés szerint súlyosan elmarasztalja a brit védelmi minisztert az a jelentés, amelyet az alsóház hírszerzési és nemzetbiztonsági bizottsága tesz közzé csütörtökön az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló hírszerzési információk kormányzati kezeléséről.

Az Evening Standard, London baloldali délutáni napilapja szerdai első kiadásának első oldalán hozta azt az értesülést, amely szerint a bizottsági jelentés Geoff Hoon védelmi minisztert a képviselők félrevezetésével, a vizsgálat szempontjából fontos elemek elhallgatásával vádolja meg.

A tavaly szeptemberben közzétett hírszerzési dossziék ügyében azután indult parlamenti vizsgálat Londonban, hogy a BBC rádió még májusban azt jelentette: forrása szerint az iraki fegyveres beavatkozás hazai támogatásának erősítésére szánt információs csomagot a kormány mesterségesen “izgalmasabbá tette”.

A kormány és a BBC között rendkívüli hevességű konfliktust kirobbantó hír után a londoni alsóház két bizottsága is – a külügyi, valamint a hírszerzési és nemzetbiztonsági – vizsgálatot kezdett. A külügyi bizottság már korábban közzétett jelentése elmarasztalta ugyan a kormányt a dosszié bizonyos elemeinek “indokolatlan túlhangsúlyozása” miatt, de a hírszerzési adatok tudatos feltupírozásának vádja alól felmentette Alastair Campbellt, Tony Blair kormányfő nemrégiben lemondott személyes szóvivőjét, aki a BBC tudósítója szerint követelte a dosszié manipulálását.

Az Evening Standard szerdai értesülése szerint a hírszerzési és nemzetbiztonsági bizottság is hasonló következtetésekre jutott, megállapítva, hogy a BBC híre a dossziékkal kapcsolatos kormányzati visszaélésről nem felelt meg a valóságnak. Hoont azonban ez a bizottság tételesen elmarasztalja – áll az egyetlen délutáni londoni napilap szerdai értesülésében.

A védelmi miniszter máris folyamatos kereszttűzben áll, kérdéses ugyanis személyes szerepe a tárca néhai iraki fegyverzetügyi főtanácsadójával kapcsolatos kormányzati magatartásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik