Belföld

Indul a Plato-program

A Flamand-kormány 56 millió forintnak megfelelő euróval támogatja a Plato Magyarország programot, amelyben 40 Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve 20-20 Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyei kis- és középvállalkozás válhat a hálózat tagjává, és létesíthet gazdasági-üzleti kapcsolatot 11 európai ország mintegy 1.300 vállalkozásával.

A program fő koordinátora, Nagyné Varga Katalin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára szerdán Nyíregyházán sajtótájékoztatón elmondta: a 80 cég felkészítését 8 magyar nagy cég vállalata.

A bőcsi Borsodi Sörgyár Rt., a debreceni FAG Automotive Hungary Kft., a PARTIUM ,70 Műanyagipari Rt., a mátészalkai Carl Zeiss Hungaria Optikai Kft., a Hoya Szemüveglencse Gyártó Magyarország Rt., a miskolci Raiffeisen Bank-fiók, valamint a nyíregyházi Phoenix Légrugó Technológiai Kft. és az Épker Építőipari Kft. képviselői a Flamand-kormány felkészítő tréningjén vettek részt szeptember elején.

A cégek két éves periódus során segítik az érintett kis- és középvállalkozásokat működésük eredményesebbé tételében, illetve hazai- és külföldi együttműködési, vagy üzleti kapcsolat létesítésében. Vezetőiknek havi rendszerességgel tartanak majd szakértői tanácskozást, tréningeket és szemináriumokat.

A program főkoordinátora közölte: a nagy cégek felkészítése decemberig tart. A kis- és közepes vállalkozások együttműködő csoportját decemberben jelölik ki és januártól kezdődik számukra a gyakorlati segítségadás. Eddig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből 33, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 12, Hajdú-Bihar megyéből 10 vállalkozás jelezte, hogy szeretne kapcsolódni az Európai Plato Hálózathoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik