Belföld

Az IMF nem támogatja a bolgár költségvetési hiány emelését

A Nemzetközi Valutaalap nem ért egyet azzal, hogy a bolgár kormány a jövő évi költségvetési mérleg hiányát a korábbi megállapodásban szereplő (GDP-hez viszonyított ) 0,5 százalékról 0,7 százalékra emelje.

Milen Velcsev pénzügyminiszter a nemzeti termék növelése
céljából döntött a deficithatár emeléséről, a pénzpolitika
változását azonban ellenzi az IMF az erőteljesen növekvő folyó
mérleg hiányra hivatkozva. A Nemzetközi Valutaalapnak egy 300 millió dolláros, februárban lezáruló hitelügylete van Bulgáriával. Jerald Schiff, a nemzetközi pénzintézet Bulgáriába látogató küldöttségvezetője kifejtette, hogy túl gyorsan növekszik a bolgár magánszektornak juttatott hitelállomány, az import is erőteljesen futott fel, márpedig ilyen helyzetben nem tanácsos a nagyobb hiányt mérlegelni a jövő évi költségvetésben.


Az ország folyó fizetési mérlegének hiánya az év első felében az éves GDP 5,2 százalékát érte el, messze meghaladva a 2003 évi 4,4 százalékos kormányzati célt. Velcsev, aki a múlt hónapban visszavonta lemondási szándékát miután óvatos pénzpolitikája szélesebb támogatást nyert, a kormánykoalíció tagjainak erőteljes nyomása alatt áll, hogy lazítson a pénzpolitikai szigoron az októberi helyhatósági választások előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik