Belföld

Csak a tapolcai honvédségi kiképzőbázis marad meg

Az önkéntes-hivatásos haderőre való áttérés után már egy kiképzőközpont is elég lesz a katonák alapkiképzéséhez, így a tervek szerint 2006-ban bezárják a szabadszállási és a szombathelyi bázisokat - mondta el Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója szerdán az MTI érdeklődésére.

A közelmúltban mindkét településen tiltakozásba kezdtek, mert a kiképzőközpontok bezárása miatt a munkanélküliség növekedésétől tartanak. Matyuc Péter hangsúlyozta: amíg sorkatonák is szolgálnak a hadseregnél, mindhárom kiképzőközpontra szükség van. A főigazgató szerint azért döntöttek a tapolcai kiképzőközpont megtartása mellett, mert ott a legjobb az infrastruktúra. Matyuc Péter kiemelte, hogy a kiképzőközpontok bezárásával kapcsolatos munkaügyi problémákat a szaktárca a munkaügyi minisztériummal közösen fogja kezelni.

Mint mondta, a bezárás nem csak negatívumot jelenthet a településeknek, hiszen az objektumok várhatóan átkerülnek majd az önkormányzatok tulajdonába. A főigazgató arról is beszámolt, hogy a tervek szerint a jövő héten tárgyal a kormány a védelmi felülvizsgálatról. Elmondta: a különböző katonai objektumok bezárásáról kormányhatározat rendelkezik majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik