Belföld

K&H-botrány: több milliárd sorsa bizonytalan

Több milliárd forintnyi elsikkasztott közpénz sorsa még bizonytalan: a Figyelő értesülései szerint az állami autópálya-kezelő júniusban visszaszerzett forrásait a bank is követeli, az összeg zárlat alatt van.

A Figyelő hetilap értesülései szerint a K&H Equities Rt. augusztus 18-án azt kérte az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságától, hogy foglalja le az autópálya-kezelő egyik bankszámláján azt a 4,2 milliárd forintot, amely – legalábbis a brókercég álláspontja szerint – bűncselekményből származik, hiszen az összeg nagy részét a Betonút Rt. vagyonából sikkasztották el.

Majdnem mindent…

…megtudhat a K&H-ügyről a FigyelőNet dossziéjában:
A III. évezred brókerbotránya

A bank sajtóosztálya a bűnügyi zárlat iránti kérelem tényét a Figyelőnek megerősítette és azt is közölte, hogy választ egyelőre nem kaptak az ORFK-tól.

A Figyelő rendőrségi forrásai mindenesetre azt közölték, hogy ilyen esetekben a lefoglalás lényegében automatikus.

Az ÁAK részéről nem kívántak reagálni a lap kérdésére, ami azért érdekes, mert így megdőlni látszik eddigi hivatalos álláspontjuk, mely szerint az állami cég által a K&H Equities-nél elhelyezett pénz maradéktalanul megtérült, sőt az idei év első öt hónapjában, a mintegy 13 milliárd forintra számítva tisztes, 540 millió forintos hozam termelődött.

A miniszterelnök is több alkalommal – legutóbb a Magyar Televízióban, augusztus 6-án – azt hangsúlyozta, hogy „nem állami pénzt sikkasztottak el, sajnos az ott lévő betétesek, magánvállalatok, és magánszemélyek pénzét sikkasztották el”.

A brókercég által kezdeményezett zárlat azonban mégis azt jelenti, hogy több milliárd forintnyi állami vagyon forog kockán, hiszen a magát károsultnak tartó és ismeretlen tettes ellen feljelentést tevő K&H és az állam egyaránt igényt tarthat a jelenleg az ÁAK egyik számláján lefoglalt pénzre.


A Figyelő teljes írását a hetilap csütörtöki megjelenésekor olvashatja el!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik