Belföld

A Lukoil megerősítette részvételi szándékát a Petrom privatizációjában

Az OAO Lukoil Holdings, Oroszország második legnagyobb olajtermelő konszernje megerősítette, hogy részt kíván venni az SNP Petrom román olajtársaság privatizációs versenytárgyalásán. A Kommerszant című lapban a Lukoil vezérigazgatója fejtette ki, hogy a társaság még nem döntötte el, egymagában, vagy egy konzorcium részeként pályázza meg a Petromot.

Vagit Alekperov elmondta, hogy a Lukoil érdekelt a Petrom feldolgozói és kitermelői kapacitásában és örvendetesnek nevezte azt, hogy a Petrom esetében ezt a két szegmenset egy csomagban ajánlják fel. Románia legnagyobb olajtársaságának éves kőolajtermelési kapacitása 6 millió tonna , a fölgáztermelő kapacitás pedig 6,1 milliárd köbméter. A társaságnak két, együttesen 8 millió tonna nyersolaj feldolgozására alkalmas finomítója, továbbá 700 benzinkútból álló hálózata van.

Szeptember elején a lengyel PKN Orlen vezetői azt közölték, hogy a plocki PKN Orlen olajipari vállalat a magyar Mol Rt.-vel közösen szeretne indulni a román Petrom privatizációs pályázatán. A román kormány augusztus végén hirdetett versenytárgyalást a Petrom olajtársaság részvényeinek 33,4 százalékára azzal, hogy a stratégiai befektető ezt követően tőkeemeléssel jut majd 51 százalékos többségi részesedéshez. Az előzetes, nem kötelező ajánlatokat szeptember 19-ig várják. A román gazdasági minisztérium szeptember 30-ig hirdeti ki, hogy az érdeklődők közül kik tehetnek kötelező ajánlatot.

Ami a Lukoilt illeti, az orosz vállalat nem mond le más kelet-európai tervéről sem. Változatlanul érdeklődik a Rafineria Gdanska, a jelenleg Grupa Lotos néven ismert lengyel cég iránt. A Lukoil ez év elején tett ajánlatát a Grupa Lotosra a varsói kormány elutasította, de Alekperov reményét fejezte ki, hogy a “lengyel kormány csak gazdasági szempontokat fog mérlegelni privatizációs döntésekor”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik