Belföld

Magyarország már nincs térségünk élmezőnyében

A világszerte tapasztalható viszszaeséssel szemben Közép- és Kelet-Európában továbbra is stabilan nő a beáramló működő tőke (FDI) összege – derül ki az UNCTAD legfrissebb összesítéséből. Magyarországra ugyanakkor egyre kevesebb tőke érkezik, és így tavaly már csak a 8. helyen állt a regionális versenyben.

A közép- és kelet-európai országok közül hagyományosan Magyar-, Cseh-, Lengyel- és Oroszország számított a befektetők kedvencének, ám 2002-re csak Csehország tudta megőrizni kiemelkedő pozícióját. Magyarországra (csakúgy, mint Lengyelországba) mintegy másfél milliárd dollárral kevesebb működő tőke érkezett, mint a megelőző évben – számítja az ENSZ szakosított szerve. A mintegy 850 millió dolláros eredmény Horvátország vagy Románia hasonló mutatójánál is gyengébb.

Összességében 29 milliárd dollár FDI érkezett tavaly a térségbe, szemben a 2001-ben regisztrált 25 milliárddal. Ezt (bár abszolút értékben Hollandia eredményével egyenlő) kiemelkedően sikeresnek értékelik az UNCTAD szakértői, rámutatva: világszinten több mint negyedével, 651 milliárd dollárra mérséklődött az FDI-áramlás volumene, és az idei stagnálás után csak jövőre várható a helyzet javulása. Kelet- és Közép-Európa számára 2003-ra 30 milliárd dollár körüli eredményt jósolnak az elemzők, ám ezt nem bontják le az egyes országokra. Az eddig ismertté vált évközi adatok azonban azt mutatják, hogy Magyarország számára már a tavalyi szint elérése is igen jó eredmény lenne: az MNB adatai szerint az első fél évben csupán a tavalyi megfelelő érték fele, 251 millió dollárnyi tőkeberuházás érkezett az országba. A bécsi WIIW szakértői az egész évre 700 milliót jósolnak.

A kumulált FDI-érték terén ugyanakkor hazánk a romló eredmények dacára továbbra is őrzi dobogós helyét.

Az UNCTAD szerint a tavalyi év végéig Lengyelországba 45, Csehországba 38,5, míg Magyarországra 24,5 milliárd dollárnyi beruházás érkezett. Az egyes ágazatok közül az autógyártás számára továbbra is élénk beruházói érdeklődést jósolnak a szakértők, míg az elektronikai szektorban – a globális kapacitásfelesleggel és az éles távol-keleti versennyel összefüggésben – a válság jelei tapasztalhatók.

Miközben a közép- és kelet-európai térség összességében egyre vonzóbbá válik a beruházók szemében, az itteni vállalatok is fokozatosan növelik külföldi jelenlétüket. Az UNCTAD adatai szerint tavaly – a 2001-es 3,5 milliárd után – 4,2 milliárd dollárnyi működő tőkét exportált a régió. Az összeg oroszlánrésze Oroszországból származott, a többi ország együttesen nagyjából egymilliárd dollárt vitt külföldre. Magyarország ennek jó negyedét – 264 millió dollárt – könyvelhette el, és ezzel Orosz- és Csehország mögött a térség harmadik legaktívabb tőkeexportőrének számít. Lengyelország FDI-kivitele mindössze 173 millió dollár volt, míg az észt és szlovén eredmény egyaránt 120 millió körül alakult.

A tőkeáramlás világszintű trendjeiről szólva az UNCTAD kiemeli, hogy a tavaly bekövetkezett csökkenés a fejlett gazdaságok közül jórészt az Egyesült Államokra és Nagy-Britanniára, a fejlődők közül Afrikára és Latin-Amerikára összpontosult. Az ázsiai térség iránt ugyanakkor – elsősorban Kínának köszönhetően – továbbra is nagy volt a beruházói érdeklődés. Az ágazatok közül a feldolgozóipar és a szolgáltatások legtöbb területe megérezte a gyenge konjunktúrát, mindössze a bányászat és az olajkitermelés vonzott a 2001-esnél több tőkét. Az FDI összetevői közül főként a nemzetközi felvásárlások volumene esett vissza, a zöldmezős beruházások majdnem elérték a korábbi szintet.

Ajánlott videó