Belföld

Citect bemutató a X. Vállalati Informatika Konferencián Szegeden

Szegeden az A.A Stadium Kft. szervezésében X. alkalommal kerül megrendezésre a Vállalati Informatika Konferencia 2003. október 7-8. között a Novotel Szeged Szállodában.

A CONTROSYS Irányítástechnikai Kft. a Citect termékeit, a termelés folyamatiranyitó rendszereit, különféle adatbázisokat és a vállalati informatikai rendszereket összekapcsoló Plant2Business programot, valamint az IIM (Industrial Information Management) megoldásokat mutatja be előadásában (Állásidő elemző, Termelés- és Termékkövetés modul, Minőségellenőrző modul).

Az előadás időpontja: 2003. okt.7. 12.óra

Előadó: Keresztesi Kálmán, CONTROSYS Irányítástechnikai Kft.

Termelési adatok gyűjtése és információvá alakítása felsőfokon

A vállalkozás egésze és az egyes részlegek eredményességének fentartása a vállalatvezetés számára egyre szorítóbb követelményként jelenik meg, s a bevételek szinten tartását és a költségek egyidejű csökkentését kell jelentse. Ennek eléréséhez a termelési adatok minőségét és időbeliségét is állandóan javítani kell. Az ausztrál Citect cég, mely az idén ünnepli megalakulásának 30, évfordulóját, az ipari termelési folyamatokat felügyelő és irányító programok piacának vezető szereplőjeként több terméket és megoldást is kínál az IIM (Industrial Information Management) szakembereinek. A jelen és múlt vállalati adatainak összegyűjtése és a jelentéskészítés eszközein túl a management arra is választ kaphat a Citect megoldásokkal, hogy merre kell haladnia a vállalatnak. Sokrétű elemző eszköztárával a jövőbeni tevékenységek, pld. a megelőző karbantartások, új technológia tervszerű bevezetése, gyártósorok ütemzett üzembehelyezése, stb., is elvégezhetőek.

A Plant2Business technikai és operatív korlátot szüntet meg az információk iparvállalaton belüli elérhetőségében. A programcsomaggal az üzemi szintű adatok -a termelésirányító rendszer szakismerete nélkül- a vezetői körből kikerülő felhasználók számára hozzáférhetővé válnak. Ezen vállalati döntéshozók -az általuk jól ismert eszközök használatával- a kapott információk alapján stratégiai döntések meghozatalára képesek. A P2B egyszerű, szabványos és hatékony megoldást kínál a termelés, s ezáltal a cég mutatóinak javításához.

A Plant2Business Szerveri programcsomag biztosítja az üzemi szintű adatok teljeskörű elérhetőségét, valamint megbízhatóan és jó teljesítménnyel teszi lehetővé a különböző SCADA adatforrások és adatbázisok ( SQL Server és Oracle) közti automatikus és kétirányú adatforgalmat, on-line, könnyen kezelhető módon. A Plant2NET, a prezentációs program, a felügyeleti rendszerből nyert adatok intranet-internet hálózaton történő megjelenítését és elemzését teszi lehetővé egy kereső program segítségével. A programban elérhető számtalan előre konfigurált eszköz, úgy mint különféle grafikus ábrázolások (hisztogram, Pareto és Gantt ábra, vonalas trendek, kedvencek definiálása, stb.). A P2B programban megtalálhatóak a fejlett technológia legfrissebb, de ugyanakkor szabványként elfogadott eszközei (Windows2000, XML, ActiveX, Internet Information Server [IIS], COM/DCOM, Crystal Report) és egy sor, a termelékenységet befolyásolni képes megoldás.

A P2B család nyitott és skálázható szerkezete révén minden jogosult számára biztosítja az adatgyüjtő és megjelenítő rendszerek valamennyi adatának, a valós idejű, archivált és vészjelzés adatoknak az elérhetőségét, vezetői információvá alakítását.

A P2B modulok szoros integrációja és együttműködése révén a Citect cég egyetlen platformon integrált szolgáltatást képes kínálni felhasználóinak.

Plant2Business Historian A modul 100 mikroszekundumos felbontású időbélyeggel ellátott, egy másodperc alatti gyakoriságú mintavételezést tud megvalósítani, valamint az adatérvényességet is ellenőrzi és tárolja. E lehetőségek — kiegészítve a beépített redundancia és az adatvisszatöltés képességével — azt eredményezik, hogy a P2B alkalmazás gyakorlatilag bármikor, bármely körülmények között képes teljes körű képet adni akár több, a termelést felügyelő SCADA, adatgyüjtő rendszerről.

IIM Downtime Solution Webböngészőn keresztül hozzáférést tesz lehetővé az állásidőt és a virtuális állásidőt (az elvárthoz képest alacsonyabb szintű termelést) jelentő eseményekhez, a vállalatvezetés valamennyi szintjét tudósítja az elvárt szint alatt teljesítő berendezésekről, egységekről, s lehetővé teszi a komplex, bonyolult kérdések egyszerű, mindennapi gyakorlatként való kezelését. A Downtime Solution rendszer az üzletmenet általánosabb érvényű, magasabb szintű szempontjai szerint kiértékelt és leállási eseménynek minősített eseményeket osztályozva, kategorizálva, az esemény bekövetkeztének okát meghatározva tárolja el azt az üzleti adatbázisokba (Microsoft SQL Server vagy Oracle).

IIM Tracking Module A jelenleg fejlesztés alatt lévő programmodullal megvalósítható lesz az alapanyagok azonosítása és követése a beépülés ütemében. A termelés valamennyi szakaszában követhető e logikai kapcsolódás, függetlenül attól, hogy a kiinduló tétel egy következő tételbe beépülve annak részévé válik, vagy épp belőle készülnek további árutételek. Így a végtermékben azonosítható lesz a gyártáshoz felhasznált összes alapanyag mennyisége, minősége és eredete a köztes termékek bármilyen hosszú láncolata esetén is. Az alkalmazott kapcsolási logika bármely iparágban és folyamatra alkalmazható, legyen az diszkrét, folyamatos vagy szakaszos termelési folyamat, esetleg ezek kombinációja.

Az IIM Product Quality Management modul A minőség-ellenőrzés célja az, hogy az adott termék minőségi jellemzőit az előre meghatározott határértékekhez viszonyítsa a termelés bármely szakaszában, s az ezen értékeknek való megfelelés alapján osztályozza is az árut. A Citect cég Product Quality Management moduljával a gyűjtött és a számított minőségi és termékkövetési adatok együttesen is felhasználhatók, mely a minőségbiztosítás magasabb szintűvé válását eredményezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik