Belföld

Blair: a kormány jó irányba tart

A brit kormány jó irányba tart, nincs indok iránymódosításra - mondta csütörtökön a brit miniszterelnök, aki a nyáron kirobbant súlyos belpolitikai válság óta először állt a sajtó képviselői elé.

Tony Blair szokásos havi sajtóértekezletének legelején, alig burkoltan leszögezte, hogy továbbra sem kíván személyi vagy egyéb döntésekkel elébe menni a David Kelly néhai kormányzati tanácsadó júliusi öngyilkosságának előzményeit vizsgáló Hutton-bizottság végső jelentésének. – Hagyni kell, hogy a bíró elvégezze feladatát – fogalmazott a kormányfő.

Blair, aki éppen egy hete maga is tanúvallomást tett a Hutton-bizottság előtt, a csütörtöki Downing Street-i sajtótájékoztatón a bevezetőben tett megjegyzésének megfelelően, a visszatérő kérdések ellenére nem is volt hajlandó érdemben foglalkozni a kormányát alapjaiban érintő vizsgálattal. Arra a kérdésre, hogy kész lenne-e ismét elmenni a bizottság elé, csak annyit mondott, hogy továbbra is minden módon együttműködik a felsőházi jogi főméltóság, Lord Hutton vezette tényfeltáró bizottsággal, de a testület feladata eldönteni, hogy szükség van-e az ő újbóli megjelenésére.

Blair ugyanakkor kijelentette, hogy szerinte nincs szükség iránymódosításra a brit kormány politikájában. Kiállt az iraki fegyveres beavatkozás mellett, mondván: a szövetségesek helyesen cselekedtek. A kormányfő szerint a legutóbbi támadások végrehajtói nem az iraki népet képviselik, “a konfliktus nem az irakiak és a brit-amerikai erők között van”.

Tony Blair szerint az iraki lakosság “elsöprő többsége” támogatja a szövetséges erőket. Hozzátette: változatlanul hisz abban, hogy előkerülnek a iraki tömegpusztító fegyverek fejlesztéséről árulkodó bizonyítékok (Blair egy ideje feltűnően csak a bizonyítékok, és nem a tényleges fegyverek előkerülésének valószínűségéről beszél nyilvános nyilatkozataiban). Kijelentette, hogy nincs döntés az Irakban állomásozó brit erők létszámának feltöltéséről; szavai szerint a kérdés “folyamatos felülvizsgálat alatt áll”.

Az ezt firtató kérdés előzményeként a csütörtöki The Daily Telegraphban megjelent Jack Straw külügyminiszter egy kiszivárogtatott, Blairnek küldött feljegyzése, amely szerint legalább 5 ezerrel – vagyis a jelenlegihez képest 50 százalékkal – meg kell emelni a brit kontingens létszámát, mert nincs haladás a biztonság és a közszolgáltatások helyreállításában. Straw levele szerint – amelynek létezését Blair csütörtökön nem cáfolta – a szövetségeseket “stratégiai léptékű kudarc” fenyegeti Irakban, ha nem szánnak elegendő erőt a rendezés felgyorsítására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik