Belföld

Lemondott Csehák Judit – keresik az utódját

admin

2003. 09. 03. 12:21

Csehák Judit egészségügyi és szociális miniszter beadta lemondását, amit nagy valószínűséggel elfogad a miniszterelnök. Utódja akár korábbi elődje is lehet.

Csehák Judit egészségügyi miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette: felmentését kérte Medgyessy Pétertől. A miniszter hivatalosan azzal indokolta távozását, hogy csak egy évre vállalta a miniszterségét.


A miniszter asszony lemondásának oka lapértesülések szerint kissé más volt: Csehák ugyanis nem látott esélyt arra, hogy a jóléti fordulathoz, a szociális intézkedésekhez és az egészségügy átalakításához szükséges forrásokat megadja a költségvetés. A Népszabadság úgy értesült, még a büdzséről folyó viták előtt távozna posztjáról, hogy utódjának lehetősége legyen megfelelő feltételeket teremteni magának.Kökény Mihály

Előtte az utódja?


Gulyás Erika kormányszóvivő-helyettes az MTI-nek sem
megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta Csehák Judit lemondásának hírét. Az MTI úgy tudja, az egészségügyi miniszter utóda Kökény Mihály, a tárca jelenlegi politikai államtitkára vagy Vojnik Mária, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke lehet.

A Magyar Rádió Krónika című műsora úgy értesült, hogy Csehák Judit távozását a hét végén szándékozik bejelenteni a kormányfő, de az sincs kizárva, hogy már a szerdai kabinetülés után nyilvánosságra hozzák a hírt. A rádió szerint egyelőre nem dőlt el az utódlás kérdése, de a legesélyesebbnek Kökény Mihály jelenlegi politikai államtitkár látszik, aki már a Horn-kormány idején betöltötte ezt a posztot. Akkor Szabó György távozása után került a miniszteri székbe.


Megállapodás a kormányfő és a miniszter között


Csehák Judit az utóbbi hetekben azt próbálta meg elérni, hogy jövőre az egészségügyi ágazat költségvetése ne lehessen 50-70 milliárd forinttal „rövidebb” az egészségügyi tárca által javasoltnál. A miniszterek közötti egyeztetés ugyan még hátravan, a pénzügyi és az egészségügyi tárca elképzelései azonban nagyon távol állnak egymástól. Legközelebb a hét végi kihelyezett szocialista frakcióülésen egyeztet a miniszter Medgyessy Péter kormányfővel – írja a mai Népszabadság.


“Medgyessy Péter miniszterelnök a kormányalakításkor kötött egy megállapodást Csehák Judit egészségügyi szociális és családügyi miniszterrel, melynek részletei napokon belül ismertté válnak” – mondta el az MTI-nek kedden késő este Gál J. Zoltán kormányszóvivő. Az MTI a kormány esetleges átalakításával kapcsolatban az utóbbi napokban felröppent sajtóértesülésekről kérdezte a kormányszóvivőt. Más lehetséges személyi változásról Gál J. Zoltán nem kívánt nyilatkozni. A FigyelőNet az Egészségügyi és Szociális Minisztériumból megtudta, hogy a tárcánál “zavartalanul folyik a munka”, s nem kívánnak nyilatkozni az ügyről.


 Távozik a pénzügyi szóvivő?

Távozik posztjáról Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium szóvivője – értesült az MTI kedden szocialista párti forrásból. A pénzügyminisz-tériumi szóvivő tevékenységét a szocialista párt elnökségének ülésén – melyen részt vett Medgyessy Péter miniszterelnök is – több bírálat érte. Szerda délelőtt László Csaba pénzügyminiszter azonban cáfolta a Máté Dániel távozásáról szóló értesüléseket. A tárca vezetője szintén az MTI-nek nyilatkozott az ügyről.

László Csaba sincs bebetonozva?


Az MSZP-n, illetve a kormányon belüli feszültségekről más lapok is írnak. Medgyessy Péter és szocialista párti vezetők keddi “MSZP-MSZP” csúcstalálkozójáról például a Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a megbeszéléseken  valószínűleg szóba kerültek azok a korábbi bírálatok is, amelyeket Szili Katalin, a párt elnökhelyettese, az Országgyűlés elnöke és Jánosi György volt sportminiszter, jelenleg az MSZP választmányi elnöke fogalmazott meg.


Állítólag sokan felvetették László Csaba pénzügyminiszter esetleges távozását is, elsősorban azért, mert a Pénzügyminisztérium egyre újabb és újabb adóötletekkel áll elő a jövő évi költségvetés tervezésekor. A FigyelőNet információi szerint viszont a pénzügyi tárcánál úgy gondolkodnak, hogy minden egyes fillérre szükség van a jövő évi tervezéshez, de természetesen minden új gondolatot előbb részletesen megvizsgálnak.


Nagyobb beleszólást kér az MSZP


Az MSZP és a pénzügyminisztérium közötti konfliktusok azonban csak külső jelei a feszültségnek. A Magyar Hírlap szerint a párt szeretne nagyobb befolyást elérni a döntéshozatalban, és a kormány gazdaságpolitikáján is változtatna. A tanácskozás csütörtökön folytatódik a lap szerint, és a hét végén az MSZP parlamenti csoportjának frakcióülésén is szó esik majd a vitákról.


A Magyar Nemzet Szili Katalint idézi a vitákkal kapcsolatban. A parlamenti házelnök a lap szerint kijelentette: “Megálljt kell parancsolni az előző fél év erkölcsi amortizációjának!”. A lapnak nyilatkozva Szili leszögezte: “Az MSZP-nek nem szabad lemondania a korábban felállított erkölcsi mércéről, mivel ellenkező esetben nem tudja teljesíteni azokat a vállalásait, amelyeket a választások során tett az embereknek.”


Szili kiemelte, hogy az MSZP megújulásának szükségessége már régóta téma a párton belül. Arról azonban nem nyilatkozott, hogy mindez személyi változásokat is jelent-e.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Szerdán lefagy az ország harmada

Demonstrtors gather outside the Parliament to protest against Brexit, waving EU and Union flags and a placard reading 'Brexit Is It Worth It?', London on September 12, 2018. Conservatives MPs opposed to Mrs May's Brexit Plan have met to discuss how and when they could force her to stand down as Prime Minister. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.