Belföld

Indul a kampányszezon Amerikában (bővített)

Az Egyesült Államokban hagyományosan szeptember elején tartott munkaünneppel gyakorlatilag megkezdődött a 2004. november 2-ig tartó elnökválasztási kampány – írja a Népszabadság.

Az elnökválasztásokra való készülődés egyik első jele egy, a napokban megjelenő könyv és a körülötte kibontakozó sajtókampány. E szerint Bill Clinton tehet a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokról, mert amikor módja lett volna rá, nem csapott le Oszama bin Ladenre.

A Wall Street Journal kommentátora, Richard Miniter által írt könyv (Bin Laden elvesztése: Hogyan szabadította a világra a globális terrort Bill Clinton kudarca) szerint 2000 októberében, a Cole hadihajó elleni merényletet követően a Fehér Háznak kétszer is módja lett volna megölni az al-Kaida terrorszervezet vezetőjét, ám a belpolitikai botrányokba belefáradt Clinton úgy döntött, hogy ez már legyen a következő adminisztráció dolga.

A könyvről egy közismerten Bush-párti szerzőtől közölt vezércikket a napokban a The Washington Post, a jobboldali The Washington Times pedig a hét második felében egész sorozatot indít Miniter műve alapján. A cél az, hogy – az immár nemcsak a külpolitikában alkalmazott republikánus stratégia alapján – a Világkereskedelmi Központ lerombolásának közelgő második évfordulója előtt megelőző csapást mérjenek a demokratákra, akik Oszama bin Laden szabadlábon maradása miatt esetleg Busht bírálnák.

A republikánus publicisták ezenkívül szeretnék megnehezíteni Hillary Clinton beszállását az elnökválasztási harcba. A volt First Lady esetleges jelöltségéről azért terjedtek el ismét pletykák, mert a felmérések szerint Bush támadhatóbbnak tűnik a korábban jósoltnál. Hillary Clinton az általános meggyőződés szerint 2008-ra készül, de elszámolhatja magát, ha Bush elveszti a 2004-es választást. A New York-i szenátor cáfolta, hogy fontolgatná az indulást.

John Kerry massachusettsi szenátor kedden hivatalosan is bejelentette, hogy a jövő évi választásokon a Demokrata Párt színeiben szeretné elhódítani a Fehér Házat George Bush elnöktől. A vietnami háború több kitüntetéssel is elismert veteránja, négyszeres szenátor a dél-carolinai Mount Pleasantben, a Yorktown repülőgép-hordozóval a háttérben jelentette be, hogy beszáll a küzdelembe pártja elnökjelöltségéért, amelyre vele együtt összesen kilenc politikus pályázik, de számuk tovább növekedhet, hiszen az elnökválasztásig még 15 hónap van hátra. Wesley Clark, a NATO fegyveres erőinek volt főparancsnoka is ringbe léphet még.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik