Belföld

A spanyol miniszterelnök kijelölte utódját

Korábban már ismertté vált, hogy José Maria aznar spanyol miniszterelnök nem kívánja magát újrajelöltetni. Aznar ezért tegnap megnevezte helyettesét, Mariano Rajoy-t mint lehetséges utódját. A lehetséges szó nem véletlen, hiszen Rajoy csak esélyt kap az utódlásra, miniszterelnökké avanzsálásához a következő választásokat meg kell nyernie.



Mariano Rajoy pályafutása

 Mariano Rajoy pályafutása

– 1955-ben született Santiago de Compostelában
– jogot tanult
– eddig Aznar jobbkezének tartották
– a spanyol Néppárt főtitkár-helyettese 1990 óta
– 1996 óta öt miniszteri posztot töltött be
– 2000 óta miniszterelnök-helyettes
– 2002 óta kormányszóvivő

Forrás: BBC

A kormányzó néppárt testületeinek a jövő héten kell jóváhagynia Rajoy kijelölését, ám a BBC szerint biztosra vehető, hogy a politikai szervezet élére Aznar után Rajoy kerül.

Aznar egyébként egyszer már sikeresen újraválaszttatta magát 1996 óta, harmadszori kormányfői ciklust azonban nem kívánt vállalni. A 2004-es választásokon így Rajoyra hárul majd minden bizonnyal a feladat, hogy a néppárti listát vezesse. Rajoy egyébként jelenleg is kormányszóvivőként tevékenykedik, így már most is komoly tapasztalatokkal rendelkezik a politikai életben.

A népszerű Aznar hónapokkal ezelőtti tulajdonképpeni leköszönése sokakat meglepett, ám azóta kormánya bírálatok kereszttüzébe került Spanyolország iraki szerepvállalása miatt (az ibériai állam ezer katonát küldött a Közel-Keletre). Ugyancsak heves vitát váltott ki, hogy a spanyol partok közelében elsüllyedt tanker, a Prestige-ről kiáramló olaj hatalmas ökológiai károkat okozott Északnyugat-Spanyolország halászainak és idegenforgalmi létesítményeinek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik