Belföld

Gál J. Zoltán: nem emelkedik az ingatlanadó

Az ingatlanadó jövőre sem emelkedik, a jelenlegi rendszerben semmilyen változás nem lesz - mondta a kormányszóvivő szombaton telefonon az MTI-nek.

“Semmilyen változtatást nem támogat sem Medgyessy Péter miniszterelnök, sem a koalíciós pártok” – jelentette ki Gál J. Zoltán. Minden ezzel ellenkező hír, híresztelés csak félreértésen, félremagyarázáson alapulhat – fűzte hozzá a kormányszóvivő. Ellenzéki politikusok pénteken az MTI-nek elfogadhatatlannak nevezték új adók esetleges bevezetését; az MSZP szerint a Fidesz és az MDF az ingatlanadóval “riogatja a lakosságot”.

Szabó Lajos, a parlament költségvetési bizottságának MSZP-s alelnöke, aki az adóelképzelésekről szóló koalíciós tárgyalásokon a szocialistákat képviseli, hangsúlyozta: az adóelképzelésekről szóló egyeztetéseken fel sem merült az ingatlanadó megváltoztatásának kérdése.

Jauernik István, az MSZP-frakció önkormányzati és rendészeti munkacsoportjának vezetője pénteki közleményében azt írta: az ellenzéki politikusok “az ingatlanadó bevezetésével riogatják a lakosságot”. Hangsúlyozta: “a híreszteléssel ellentétben” az MSZP részéről megerősíti, hogy 2004-ben a helyi adók vonatkozásában, a már korábban bejelentett gépjárműadó-növekedésen túl, amely teljes egészében a helyi önkormányzatok bevételét képezi, lényeges változtatás nem történik, új adónem bevezetésére nem kerül sor”.

Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium szóvivője csütörtökön elmondta, hogy a kormány és a PM nem tervezi új ingatlanadó bevezetését, de a minisztérium tervei között szerepel az ingatlanadózás megváltoztatása. A PM-ben támogatnák, hogy a jövőben az ingatlanokat a piaci érték alapján adóztassák az önkormányzatok.

Ajánlott videó