Belföld

Lemondott Tony Blair médiatanácsadója

Lemondott Alastair Campbell, Tony Blair brit miniszterelnök médiatanácsadója, a brit kormány kommunikációs és stratégiai igazgatója. A Kelly-botrányhoz, az elhunyt brit fegyverzetellenőrzési szakértő feltételezett öngyilkosságához minden bizonnyal kapcsolódó távozás után egyelőre nem jelentették be, hogy lesz-e Campbellnek utóda.

Campbell távozásakor hangsúlyozta: “óriási megtiszteltetés volt számomra, hogy egy olyan politikus mellett dolgozhattam az ellenzékben és kormányon egyaránt, akit a történelem nagy átalakítóként ítél majd meg”. Ezzel természetesen Tony Blairre utalt a távozó hivatalnok, aki mellett kulcspozíciót töltött be az iraki háború megindításában, annak kommunikálásában.

Campbellnek egyébként a felesége is távozik a brit kormányfő környezetéből, házastársa ugyanis Tony Blair feleségének volt a segítője, tanácsadója.

Tony Blair megköszönte médiafőnökének az elvégzett munkát, és a miniszterelnök kijelentette, hogy Campbell továbbra is jó barát marad.

Campbell távozása jelentős fejlemény a brit kormányzatban, hiszen a miniszterelnököt éppen most hallgatta ki a Hutton-féle vizsgálóbizottság, amely Dr. David Kelly halálának körülményeit elemzi.

Campbell korábban újságíró volt, majd 1994-től Blair mellett működött médiatanácsadóként. Nemrégiben elsimerte, hogy a Downing Street, vagyis a brit kormány megmásította az Irakról szóló titkosszolgálati jelentéseket, ezzel is igazolandó a támadás helyességét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik