Belföld

Gyerekbiztosítás – bizonytalan időre elhalasztva

Legalább újabb két héttel eltolta a Pénzügyminisztérium a kapkodósan kidolgozott gyerekbiztosítási pályázat lezárását, elmulasztva az eredetileg szeptember 1-jére tervezett kezdést.

A gyermekek ingyenes biztosítására kiírt tender csütörtökön lezajlott tárgyalását eredménytelennek kellett nyilvánítani, mert „az egyik pályázat nem teljesített minden alkalmassági kritériumot, a másikban foglalt árajánlat pedig aránytalanul magas volt” – áll a Pénzügyminisztérium pénteki közleményében. A pénzügyi tárca a jövő hét elején ír ki újabb pályázatot a tanulóbiztosításra, amelyben nagyobb teret kíván engedni a piaci versenynek.


A Pénzügyminisztérium arra számít, hogy gyorsított pályázati eljárással két hét alatt pontot tudnak tenni a folyamat végére. A konstrukció tényleges bevezetése azonban ennél tovább húzódhat.


Gyerekbiztosítás – bizonytalan időre elhalasztva 1

Fut a tárca az ígéret után

A gyerekre szóló ingyenes biztosítást pályáztató sikertelen tender munkálataira meglepően gyorsan, az elmúlt két hétben került sor. A biztosítás feltételeit először augusztus 14-én ismerhették meg a pályázni kívánó bankok. A rákövetkező napokban történt meg az érintett társaságok meghívásával a gyorsított közbeszerzési eljárás kiírása, augusztus 25-éig tehették meg ajánlatukat. A tárca még a hét elején is azt remélte, hogy sikerül betartani Medgyessy Péter szeptember elejére szóló ígéretét, a sikertelen tárgyalás miatt azonban jövő hétfőn elmarad a várva várt eredményhirdetés.

A tenderben részvevőkről egyelőre nincsenek hivatalos információk, lapértesülések szerint az Axa, az Allianz Hungária, az Aegon és az OTP Garancia jelezte megelőzőleg részvételi szándékát. A piaci híresztelések szerint a biztosító társaságok nem egyenként, hanem az ágazat nagy szereplői összefogva készítették el ajánlatukat, míg a fennmaradó társaságok ugyanígy csoportba tömörülve állították össze pályázatukat.


 Fiókverseny

A bankok közötti versenyt elsősorban attól tette és teszi a Pénzügyminisztérium függővé, hogy ki mekkora fiókhálózaton keresztül tudja nyújtani a biztosítás elérését. További szempont a választásban az adminisztráció gördülékenysége. Az állami támogatáshoz szükséges összeget – 2003-ra csak 250-300 millió forintos biztosítási díjjal számolnak – az idei évben a költségvetés tartalékalapjából kívánják finanszírozni. A rákövetkező években a 600-700 millió forintos összeg a költségvetésben tervezésre kerül.


Bőséges haszon szigorú feltételekkel


Az államilag támogatott tanulóbiztosítás a késlekedés ellenére is busás haszonnal kecsegteti a biztosítókat. A biztosítás kétmillió 3-18 év közötti gyermekre terjedne ki, lefoglalva ezzel a 7 milliárd forintos forgalmú biztosítási piac nagyjából 10 százalékát, tehát 600 millió forintot.

A közbeszerzés meghiúsulásában mindenképpen szerepe volt annak a ténynek, hogy a tárca nagyon szűkre szabta a pályázók mozgásterét. A feltételeket tartalmazó kormányrendelet megszabja, hogy milyen káreseményre fizessen és mire nem a biztosítás, milyen feltételeknek kell megfelelni az igénybevételéhez, továbbá, hogy mennyit kell és lehet elkérni biztosítási díjként. Az ajánlattevők talán a szoros feltételek miatt nem tudtak a minisztérium igényeinek megfelelő ajánlattal előállni.

A biztosítás – a hiedelemmel szemben – nem fog minden gyerek számára pénzügyi kártérítést nyújtani. Kizárólag azok vehetik majd igénybe, akik után családi pótlék is jár, tehát csak az oktatásban részt vevő fiatalok jogosultak rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik